Mercurul este toxic și poate deveni periculos pentru sănătatea oamenilor. Recent, a fost emisă și o alertă europeană privind cantitatea mare de mercur găsită în conservele de ton. Totuși există câteva conserve de pește care nu conțin o cantitate mare de mercur care să ne pună sănătatea în pericol.
Ce conserve de pește au cel mai puțin mercur. Românii obișnuiesc să consume destul de des pește în postul Crăciunului, fiind multe dezlegări la pește. Pentru că sunt mai ieftine decât peștele proaspăt, conservele sunt la mare căutare în această perioadă. Astfel că, este important să știți ce puteți cumpăra ca să nu vă puneți în pericol sănătatea din cauza conținutului mare de mercur.
Conservele cu hamsii se află printre conservele de pește care nu sunt pline cu mercur. Asta datorită faptului că hamsiile sunt pești mici, care nu mănâncă alți pești. Pe lângă faptul că nu conțin cantități uriașe de mercur, acest pește are numeroase beneficii pentru sănătate. Reprezintă o sursă bună de acizi grași omega-3, seleniu, niacină, vitamina B12, vitamina A, calciu și potasiu.
Atenție, însă, la conținutul de sodiu. Hamsiile în ulei de măsline conțin aproape 40% din aportul zilnic de sodiu recomandat.
Macroul este unul dintre cel mai sănătoși pești. Este bogat în proteine și acizi grași omega-3 și alți nutrienți, cum ar fi seleniul și vitamina D. Se poate consuma macrou chiar și de două sau trei ori pe săptămână, fără să vă faceți griji că puteți avea probleme cu sănătatea. Atenție că există anumite conserve ce pot să conțină mai mult sodiu.
Un pește sănătos și fără prea mult mercur este Somnul. Acesta oferă mai mult decât cantitatea recomandată zilnic de vitamina B12, precum și o cantitate bună de grăsimi sănătoase, seleniu, fosfor și potasiu, potrivit capital.ro.
Nici Codul nu are așa mult mercur, față de alți pești. Și acesta aduce importante beneficii pentru sănătate. Este bogat în proteine, acizi grași omega-3, vitamine B, vitamina E, vitamina A și vitamina C.
Heringul se numără printre peștii care nu conțin cantități uriașe de mercur. Face parte din acceași familie cu codul.
Sardinele, la fel ca hamsiile, sunt pești mici care au un conținut scăzut de mercur. Acestea conțin acizi grași omega-3, calciu, vitamina D, proteine și multe altele. Astfel că, cei care vor să consume conserve de sardine în perioada de dezlegare de pește o pot face fără să-și facă griji că se pot îmbolnăvi.
Pești care conțin mercur. Lista cu speciile de pești pe care trebuie să îi eviți