Agromedia

Condimentul care ajută la scăderea colesterolului. Ce modificări poate produce în organism

Condimentele au rolul de a intensifica gustul preparatelor și de a le îmbunătăți profilul nutritiv. Acestea dau aromă ingredientelor, fără a fi nevoie să folosești grăsimi sau sare. Unele pot avea un impact pozitiv asupra colesterolului în organism. Citește despre condimentul care ajută la scăderea colesterolului.

Scorțișoara este considerată a fi cea mai bună mirodenie pentru scăderea colesterolului. Nivelurile ridicate de colesterol se asociază cu niveluri ridicate de glucoză. Aceasta poate contribui le diminuarea nivelului de zahăr la persoanele cu diabet.

Scorțișoara oferă proprietăți antiinflamatorii și poate fi folosită pentru a înlocui: zahărul, grăsimile și sarea. Persoanele cu colesterol ridicat pot include în dietă: scorțișoară, ghimbir, usturoi, turmeric și piper roșu. Aceste mirodenii pot oferi un gust plăcut preparatelor, în timp ce asigură unele beneficii pentru sănătate.

Scorțișoara, denumită și Cinnamomum zeylanicum, provine din scoarța diferitelor specii de arbori de scorțișoară. Poate avea mai multe efecte terapeutice, cum ar fi reducerea nivelului de zahăr din sânge și ameliorarea inflamației.

Această mirodenie conține compușii cinamaldehidă și acid cinamic, două substanțe prezente în ulei. Coaja de scorțișoară are alți compuși bioactivi, precum catechinele și procianidinele, care pot avea efecte antioxidante și antiinflamatoare, fiind condimentul care ajută la scăderea colesterolului. Datorită conținutului ridicat de compuși fenolici, scorțișoara poate scădea inflamația din organism, conform Real Simple.

Suplimentele cu scorțișoara pot ajuta persoanele cu diabet sau sindrom metabolic deoarece se asociază cu efecte benefice asupra colesterolului bun, mai precis a colesterolului HDL.

În cazul persoanelor cu sindrom metabolic, suplimentele cu scorțișoară pot scădea: adipozitatea abdominală, colesterolul total, greutatea corporală, trigliceridele, colesterolul LDL și tensiunea arterială. Mai mult, pudra și extractul de scorțișoară poate reduce trigliceridele și colesterolul LDL.

În plus, scorțișoara este una dintre plantele care cresc producția de colagen. Colagenul reprezintă o proteină, care se găsește în 90% din matricea organică a osului și țesutului conjunctiv.

Totuși, se recomandă ca suplimentele de scorțișoară să completeze: modificările stilului de viață, o alimentație cu un conținut ridicat de fibre, activitatea fizică regulată, somnul adecvat și pierderea în greutate în cazul în care pacientul are probleme în gestionarea unei greutăți ideale.

Condimentul care ajută la scăderea colesterolului se găsește în diferite varietăți. Ia în considerare că soiurile de scorțișoară diferă în ceea ce privește compoziția. Scorțișoara Cassia are mai multă cumarină, un compus care poate afecta ficatul dacă este luat în doze mari. Dacă intenționezi să consumi în mod regulat scorțișoară, poate fi mai bună scorțișoara de Ceylon, potrivit Eating Well.

Cum poți include scorțișoara în dietă

Scorțișoara poate fi adăugată într-o varietate de rețete culinare, inclusiv în: torturi, prăjituri, checuri, plăcinte, gogoși, turtă dulce, fursecuri, smoothie-uri, ceaiuri, cozonac, sosuri, supă cremă, rulouri, biscuiți, budincă și tarte.

Este important ca aceasta să fie adăugată într-o alimentație echilibrată, care include: cereale integrale, legume, leguminoase, pește, semințe, nuci, legume, fructe, carne de pui, carne de curcan și proteine vegetale.

Totodată, scorțișoara poate cauza reacții alergice în cazul persoanelor mai sensibile. În cazuri severe, poate provoca șoc anafilactic.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia