Știri Agricole

Comisarii Gărzii de Mediu au intervenit după ce toți peștii de la 2 păstrăvării din Neamț au murit

Comisarii Gărzii de Mediu au intervenit după ce toți peștii de la 2 păstrăvării din Neamț au murit
Comisarii Gărzii de Mediu au intervenit după ce toți peștii de la 2 păstrăvării din Neamț au murit

Șoc de nedescris în județul Neamţ, după ce proprietarii a două păstrăvării au observat că toți peștii lor au murit în doar câteva minute. Oamenii au alertat Garda de Mediu.

A fost demarată o anchetă, iar localnicii au fost avertizați să nu folosească apa din pârâu, nici măcar pentru animale.

Atenție! Apa din pârâul Bicaz este toxică

În apropiere este fabrică de ciment, care ar fi deversat accidental o cantitate foarte mare de amoniac în pârâul Bicaz. Pentru moment, Garda de Mediu investighează pentru a trage o concluzie definitivă.

Comisarii Gărzii de Mediu au efectuat măsurători şi au constatat că în aval de fabrica de ciment valorile de amoniac erau de 1.900 de ori mai mari decât limitele normale.

În câteva minute, au murit toţi peştii din 1 păstrăvării

Localnicii spun că în aceste două zile s-a simţit miros puternic de amoniac, şi chiar au apărut peşti morţi în pârâu. Autorităţile i-au avertizat să nu folosească apă nici măcar pentru animale, iar reprezentanţii Gărzii de Mediu au luat probe şi din fântâni.

Elena Sârbu, angajată păstrăvărie: „Paznicul era aici pe alee şi dintr-o dată a văzut peştii sărind din apă de parcă îi curenta cineva. Imediat şi-a dat seama că în câteva minute s-a albit apa, s-a făcut lapte. A venit şeful şi a constatat că este o intoxicaţie cu amoniac. Noi am avut în jur de 1.800 – 2.000 de kilograme de peşte.”

Comisarii Gărzii de Mediu au făcut măsurători şi în amonte, dar aici valorile au fost normale. Măsurători au fost efectuate şi marți, după ce din baraj au fost deversate cantităţi mari de apă pentru a dilua amoniacul.

„Am trimis echipe în teren şi am constatat că este o poluare foarte puternică în aval de combinatul de ciment. Poliţia va începe urmărirea penală în baza legii apelor şi noi Garda de Mediu vom stabili sancţiuni contravenţionale pentru 4-5 abateri. Vom aplica şi măsura complementară de suspendare a activităţii”, explică Comisar şef Iftime Petrariu, Garda de Mediu Neamţ, conform stirileprotv.ro.

Deși reprezentanţii fabricii de ciment au negat că ar avea ceva de-a face cu poluarea, într-un final au admis că este posibilă o deversare accidentală şi spun că vor suporta toate pagubele.

Comisarii Gărzii de Mediu au intervenit după ce toți peștii de la 2 păstrăvării din Neamț au murit

„Regretăm cele întâmplate, dar colaborăm îndeaproape cu autorităţile competente pentru a stabili cauzele şi circumstanţele acestui incident. De asemenea, conducere societăţii a înfiinţat o comisie internă va analiza incidentul şi vom lua toate măsurile ca asemenea eveniment să nu se mai repete”, a spus Marius Lupa, directorul fabricii de ciment, conform sursei citate.

Autorităţile monitorizează în continuare situația, iar locuitorii din zona vor fi anunţaţi când apa din parau va fi sigură pentru folosit.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *