Știri Agricole

Cod galben de vreme extremă! Vijelii și caniculă în mai multe județe din România

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineață, două atenţionări Cod galben de instabilitate atmosferică și caniculă, valabile în mai mult de jumătate din ţară.

Cod galben de instabilitate atmosferică

În intervalul 12 iunie, ora 14 – 13 iunie, ora 6, în Oltenia, sudul și estul Transilvaniei, sudul Banatului, jumătatea de nord a Munteniei, sud-vestul Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineață, două avertizări de Cod galben ce semnalează instabilitate atmosferică și temperaturi extreme, valabile în mai mult de jumătate din țară. Aceasta vine în contextul unei perioade de vreme extremă, care va afecta semnificativ diverse regiuni ale României.

Începând de astăzi, 12 iunie, ora 14:00, și până pe 13 iunie, ora 06:00, zonele vizate de instabilitate atmosferică includ Oltenia, sudul și estul Transilvaniei, sudul Banatului, jumătatea de nord a Munteniei, sud-vestul Moldovei și local în Maramureș.

În aceste regiuni, se așteaptă perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 55…70 km/h, vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În unele locuri, cantitățile de apă pot ajunge la 20…30 l/mp, iar izolat pot depăși 40 l/mp, ceea ce poate duce la inundații locale și alte probleme legate de apă.
În același interval, disconfortul termic va fi accentuat în Muntenia, sudul Olteniei și zona continentală a Dobrogei.

Temperaturile vor urca între 30 și 34 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul valorii de 80 de unități, ceea ce indică un disconfort termic ridicat. Populația din aceste zone este sfătuită să ia măsuri de precauție, cum ar fi evitarea expunerii prelungite la soare, consumul adecvat de lichide și limitarea activităților fizice intense în timpul zilei.

În intervalul 12-13 iunie, în Muntenia, în sudul Olteniei și în zona continentală a Dobrogei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

În fața acestor condiții meteo extreme, autoritățile recomandă cetățenilor să rămână informați prin intermediul surselor oficiale și să urmeze sfaturile de siguranță publică. Este important să se evite expunerea directă la soare în orele de vârf ale zilei, să se consume cantități suficiente de apă pentru a preveni deshidratarea și să se limiteze activitățile fizice intense care ar putea agrava disconfortul termic.
De asemenea, în zonele unde sunt prognozate furtuni și averse torențiale, se recomandă ca oamenii să se adăpostească în locuri sigure și să evite deplasările inutile. În cazul apariției unor fenomene severe, cum ar fi grindina sau vijeliile, este esențial să se evite adăpostirea sub copaci sau structuri care ar putea fi afectate de vântul puternic.

Cum va fi vremea în București
12.06.2024, ora 10:00 – 13.06.2024, ora 09:00

Valorile termice diurne vor fi în scădere față de intervalul anterior, dar vremea se va menține călduroasă, iar disconfortul termic va fi în continuare ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza și seara, când va crește probabilitatea pentru descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și averse. Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade.

13.06.2024, ora 09:00 – 14.06.2024, ora 21:00

Vremea se va menține călduroasă, iar disconfortul termic ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre sfârșitul intervalului, când va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.