Știri Agricole

Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină în weekend, ANUNȚ ANM

Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină în weekend, ANUNȚ ANM
Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină în weekend, ANUNȚ ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, o nouă informare de cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină, până în această seară la ora 22:00. Astfel, zonele afectate vor fi: Bucureşti şi alte 28 de judeţe din vestul Munteniei, sudul şi estul Transilvaniei, nordul Moldovei, dar și zonele montane.

Meteorologii au actualizat informarea în privința fenomenelor extreme de instabilitate atmosferică, începând de vineri, de la ora 12:00, până duminică, la ora 23:00.

„În intervalul menţionat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala în zilele de vineri şi sâmbătă (11 şi 12 iunie), îndeosebi după-amiaza şi seara, în zonele de deal şi de munte, precum şi în sudul, centrul şi estul teritoriului. Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest şi va cuprinde duminică (13 iunie) toate regiunile”, potrivit ANM.

ANM mai anunță că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 litri/ metru pătrat şi, pe arii restrânse, 25-50 litri/ metru pătrat.

De asemenea,a fost emisă o altă avertizare de Cod galben, valabilă vineri, în intervalul: 12:00- 22:00.

Meteorologii precizează că pe parcursul acestei zile, în Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul şi estul Transilvaniei, nordul Moldovei şi la munte vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată cu averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 litri/ metru pătrat şi izolat 40 litri/ metru pătrat.

ANM transmite că informarea privind codul galben este valabilă în municipiul Bucureşti şi alte 28 de județe din țară, și anume: Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.

Astfel, în Bucureşti, mai ales în cursul după-amiezii vor fi perioade cu înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 10…20 litri/metru pătrat şi izolat peste 25 litri/metru pătrat.

Astăzi, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 și 25 de grade, iar cele minime între 13 și 16 grade. Duminică, temperaturile vor fi în scădere, temperaturile maximăe vor fi de 22…23 de grade.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.