AgromediaTrucuri și sfaturi

Cele mai des întâlnite greșeli la cultura de tomate – sfaturi de la grădinari pentru cele mai gustoase roșii

Cele mai des întâlnite greșeli la cultura de tomate - sfaturi de la grădinari pentru cele mai gustoase roșii
Cele mai des întâlnite greșeli la cultura de tomate - sfaturi de la grădinari pentru cele mai gustoase roșii

Roșiile sunt printre cele mai apreciate culturi în România. Deși, tehnic, acestea sunt fructe, roșiile sunt folosite atât pentru preparea mâncărurilor tradiționale, cât și pentru salate.

Cultura de roșii nu este dificil de înființat, însă există anumite aspecte de care trebuie să ținem cont pentru a avea o producție bună și fructe de calitate.

Căror aspecte trebuie să oferim atenție pentru o bună cultură de roșii

Specialiștii ne învață să acordăm atenție unor anumiți factori de care depinde prosperitatea culturii de roșii, cum ar fi:

Alegerea semințelor – producția de roșii poate fi afectată încă de la înființarea culturii. Semințele alese pentru răsaduri trebuie să fie achiziționate din spații autorizate. În plus, soiurile, alături de cerințele lor, sunt foarte importante. Unele dintre acestea nu se pot cultiva în câmp sau grădină, având nevoie de o temperatură mai ridicată care poate fi oferită doar în sere sau solarii.

Rotația de cultură – dacă nu vă permiteți să țineți cont de asolament, atunci încercați să nu cultivați roșii fix în același loc ca anul trecut.

Plantarea răsadurilor – momentul plantării răsadurilor este unul crucial. După efectuarea groapei se toarnă apă și apoi se introduce cu grijă răsadul. Dacă efectuăm udarea după ce am pus răsadul, există șanse ca planta să se usuce.

Răsadurile trebuie plantate la adâncime mare, până aproape de primele două frunze adevărate, favorizând apariția noilor rădăcini. Nu cumpărați răsaduri prea mari. Cele mai bune sunt răsadurile medii, cu o înfățișare sănătoasă.

Puneți araci încă de când plantați răsadurile – roșiile au nevoie de un tutore, așa că dacă alegeți să folosiți araci, atunci trebuie să-i puneți odată cu răsadurile pentru a evita vătămarea rădăcinilor atunci când îi poziționați mai târziu.

Nu lăsați roșiile necopilite

Asigurați temperatura optimă dezvoltării – temperatura recomandată pentru a obține o cultură bogată de roșii este de 8-10 grade Celsius pe timp de noapte, iar, în timpul zilei, planta ar trebui să beneficieze de lumină timp de 15-16 ore.

Copilirea roșiilor – copilirea este un pas care nu trebuie niciodată trecut cu vederea. Lăstarii sălbatici trebuie eliminați pentru a nu consuma din nutrienți și pentru a nu favoriza apariția bolilor și dăunătorilor.

Prevenirea bolilor și dăunătorilor – este important să se ia măsuri de prevenție împotriva bolilor și dăunătorilor încă din perioada răsădirii.

Nu udați frunzele tomatelor – în mod normal, roșiile se udă o dată la 7-10 zile. Este recomandat un sistem de irigare prin picurare pentru a evita udarea frunzelor tomatelor, situație care favorizează apariția bolii mana roșiilor.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia