Fermele de vaci sunt un domeniu care a atras mereu atenția producătorilor, fie pentru producția de carne, fie pentru producția de lapte. Vă prezentăm, mai jos, unele dintre cele mai bune rase de vaci care sunt crescute pentru producțiile mari de lapte.

Rasa Bălțată

Bălţată cu negru

Primele astfel de bovine au provenit din Olanda, din vechile populaţii locale de taurine bălţate alb cu negru. De aici, acestea s-au împrăștiat în toată lumea.

Această rasă de bovine are o talie care poate ajunge până la 138 cm, având ugerul mare, toracele adânc și tip morfologic de lapte. Se poate adapta repede la mediul înconjurător și are un nivel energetic mediu, având nevoie de o alimentație echilibrată.

Greutatea unei femele adulte este de aproximativ 550-650 kg, în tip ce taurii pot ajunge la 800-1000 kg. Producția de lapte dintr-o lactație poate ajunge la 15000 kg, iar conţinutul de grăsime în lapte a crescut de la 3,17 până la 4,2%. De asemenea, această rasă poate fi folosită și pentru producția de carne.

Holştein-Friză

Această rasă este o combinație dintre rasa Bălţată și negru olandeză, fiind importată din SUA de către olandezi, scandinavi şi germani în perioada anilor 1852-1905.

Rasa se adaptează ușor la condițiile de mediu, animalele fiind vioaie, cu membre puternice, cap fin și uscățiv și uger voluminos. Masa corporală a unei femele adulte poate ajunge la 670-700 kg, iar a unui mascul la 960-1200 kg. Producția medie de lapte se încadrează între 7000-9000 kg lapte pe lactaţie, conținând 3,67% grăsime şi 3,2% proteină.

Această rasă este cunoscută pentru capacitatea de a fi folosită la încrucișarea genelor, în ideea de a spori producția mondială de lapte, mai ales că deține calități care susțin mulsul mecanic. Spre exemplu, rasa a fost folosită pentru a obține specia Bălţat cu Negru Moldovenesc.

Rasa Bălţat cu Negru Moldovenesc

Pentru această încrucișare s-au folosit speciile locale Simmental, Roşie de stepă şi rasele importate: Holştein şi Bălţată cu negru. Talia unei bovine atinge 130cm, iar greutatea unei femele poate fi de 520-600 kg, în timp ce a unui taur poate fi de 850-950 kg.

Producţia de lapte a acestei rase este de 4500-5000 kg/an, cu 3,5-3,6% grăsime şi 3,2-3,3% proteină în lapte.

Roşie de stepă

Această specie s-a format la finalul secolului XVIII – începutul secolului XIX, în Ucraina, prin încrucișarea speciilor locale roşii şi sure cu cele aduse de coloniştii ruşi şi germani, în cea mai mare parte Ostfrisland. Acestea au crescut într-un mediu destul de arid, fiind încrucișate pentru o bună producție de lapte cu rasele rasele Roşie daneză, Angler, Brună letonă şi Şhorthorn.

Talia poate ajunge la 120-130 cm, având spatele și șalele lungi, trunchiul alungit și uger mare, cu piele subțire și elastică în diferite nuanțe de roșu.

Masa corporală a vacilor este de 460-520 kg, a taurilor – 800-900 kg, iar producţia medie de lapte constituie 3000-3500 kg/an, cu un conținut de grăsimi de 3,6-3,8%, și de proteină de 3,2-3,5%.

Rasa Simmental

Acesta este una dintre cele mai populare rase de vaci și provin din Elveția, fiind crescute atât pentru producția de lapte, cât și pentru cea de carne. Producția medie de lapte este de 5000l/an, însă sunt exemplare care aproape pot dubla acest număr. În plus, această specie se adaptează ușor condițiilor climatice și poate fi crescută în curte.

Rasa Ayrshire

Rasa Ayrshire s-a format în Scoția, la sfârşitul secolului XVIII prin încrucişarea taurinelor locale cu rasele Olandeză, Shorthorn, Flamandă, Jersey, Guerhsey.

Aceste exemplare au talia de 123-125 cm, iar masa corporală a vacilor este de 450-500 kg, iar a taurilor – de 700-880 kg. Producția medie de lapte este de 6000-6500 kg cu un conţinut de grăsime de 4,3%.

Rasa Jersey

Această specie de vaci este considerată una dintre cele mai pure, fiind formată pe insula Jersey, aflată între litoralul Franţei şi Angliei. Începând cu anul 1789, pe acea insulă s-a interzis importul altor rase de vaci, lege care este valabilă și în ziua de astăzi, așadar animalele provin din rasa originală.

Desigur, rasa a fost exportată în state precum SUA, Australia, Danemarca, Anglia, Canada, Suedia, Germania. Femelele au masa corporală de 360-400 kg, iar masculii de 540-770 kg. Producția medie de lapte este de 3500-4000 kg, cu 5,5-6,0% de grăsime și 3,5-4,0% proteină, fiind pe primul loc în topul raselor de vaci atunci când vine vorba despre grăsimea și proteina din lapte.

Roşie daneză

Această rasă este formată în Danemarca, prin încrucişarea animalelor locale cu rasa Angler şi infuzia de sânge a rasei Shorthorn. Talia este de 130 cm, masa corporală a unei femele este de 550-650kg, iar a unui mascul de 1000-1300 kg.

În medie, producția de lapte este de 6776 kg lapte, cu 4,22% grăsime şi 3,48% proteină. În plus, această rasă poate fi crescută și pentru producția de carne, dar și pentru încrucișarea cu alte rase roșii în scopul de a spori producția de lapte și conținutul de grăsime.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia