Ceai pentru tensiune mare. În unele locuri i se mai spune gherghin sau mãceș-alb. Pãducelul este un arbust spinos, care crește prin crânguri și pe lângã marginea pãdurilor. Se gãsește din regiunile de stepã unde formeazã tufișuri, pânã în zona de deal și chiar de munte.

Conține principii active ale florilor și frunzelor: acidul crategic – complex format din compuși triterpenici; acid cartegolic, neotergolic și acantolic; acid ursolic și oleanolic; derivați de naturã flavonoidicã; leucoantocianidinã, un hepatoxi flavonobiozid cu acțiune cardiotonicã, acid cefaleic, sorbitol, vitamina C; amine: trimetilamina și amilamina; ulei volatil ce conține aldehidã anisicã; taninuri de naturã catehicã, pectine.

Utilizare

Principii active ale fructelor: taninuri de naturã catehicã, vitaminele B1 și C, antociani, acizii: tartric, citric, ursolic, oxalic, nicotinic, clorogenic: sorbitol, colinã, acetilcolinã, glucozã, fructozã, pectine, cearã, substanþe minerale.
Utilizare. Acționeazã asupra aparatului cardiovascular și asupra sistemului nervos central. Este vasodilatator coronarian și periferic, sedativ nervos și al sistemului cardiovascular, crește permeabilitatea vascularã, scade tensiunea arterialã.

Ceaiul ideal pentru cardiaci. Acționeazã ca un bun bronhodilatator

Mod de preparare

Intern: în anginã pectoralã, miocarditã, hipertensiune arterialã; tulburãri neurovegetative, aterosclerozã și nevroze cardiace. La cardiaci se recomandã ca o completare a tratamentului medicamentos.

Florile sau fructele de pãducel asociate cu valerianã și talpa gâștei își mãresc efectul medicinal.

Intern, sub formã de infuzie: o lingurițã de flori cu frunze sau de fructe la 250 ml apã clocotitã. Dupã 20 minute se strecoarã, se îndulcește și se bea fracționat în decursul unei zile.

Tinctura se preparã în modul urmãtor: 25 g flori sau fructe se macereazã timp de 12 zile în 120 g alcool de 700. Din aceastã tincturã se iau de trei ori pe zi câte 15-20 picãturi înainte de culcare. La cardiaci, pe lângã reglarea bãtãilor inimii, tinctura produce un somn liniștitor.

Amestecul de tincturã de pãducel cu tincturã de valerianã se recomandã în bolile de inimã și origine nervoasã. Din acest amestec se iau de 3 ori pe zi câte 20-30 picãturi înainte de masã.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă