Pătlagina, deși de cele mai multe ori considerată o buruiană, este un remediu natural extraordinar atunci când este consumată sub formă de ceai. Aceasta poartă denumirea științifică de Plantago major, fiind o plantă perenă, ce face parte din familia Plantaginaceae, și este specifică Europei, dar și Asiei.
Proprietățile pătlaginei
Cele mai cunoscute beneficii ale acestei plante vin din conținutul de alantoină din frunze. Această substanță luptă împotriva germenilor și bacteriilor, fiind un remediu natural foarte simplu de procurat.
În plus, în pătlagină se mai regăsesc vitaminele A, C, K, beta-caroten, calciu, potasiu, iar semințele sunt o sursă de proteine și fibre.
Conform ultimelor studii, pătlagina ameliorează rănile deschise de la nivelul pielii, contribuie în lupta contra diabetului zaharat, a ulcerului, poate combate oboseala și are proprietăți antioxidante, antiseptice și antiinflamatorii.
Beneficiile ceaiului de pătlagină
Reduce inflamația
Compușii săi antiinflamatori, printre care flavonoidele, terpenoidele, glicozidele și taninurile, pot reduce nivelul inflamației. În plus, aceștia pot reduce enzimele hepatice, protejând ficatul.
Ameliorează problemele respiratorii
Pătlagina este cunocută pentru proprietățile sale care ameliorează tusea și afecțiunile respiratorii. Conținutul de vitamina A și C ajută la întărirea sistemului imunitar, iar conținutul de mucilagii calmează gâtul și protejează sistemul respirator.
Vindecă rănile ușoare
Pătlagina poate fi folosită și la nivelul pielii, sub formă de gel sau tinctură. Aceasta poate contribui la vindecarea leziunilor ulceroase ale piciorului. De asemenea, ultimele studii demonstrează că poate ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor datorită alantoininei, o substanță care susține regenerarea celulară.
Susține sistemul digestiv
Proprietatea antiinflamatoare, dar și conținutul de mucilagiu al frunzelor face ca pătlagina să fie un bun remediu naturist în cazul constipației. Plantele bogate în mucilagii absorb toxinele din intestin și dau volum scaunelor. Proprietățile astrigente ajută și în tratarea diareei, gastritei și colitei.
Cum se prepară ceaiul de pătlagină
Infuzia de pătlagină se poate realiza atât din frunze proaspete, cât și din cele uscate. Se folosesc două frunze la o cană cu apă fierbine, lăsându-la la infuzat timp de 10 minute. Strecurați amestecul și îndulciți cu puțină miere.