Cu siguranță ai observat acele roșii cu puncte negre pe ele, dar probabil că nu ți-ai dat seama ce sunt cu adevărat. Iată ce reprezintă și ce se întâmplă dacă le consumăm.
Ce sunt punctele negre de pe roșii? Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a explicat ce alimente sunt sănătoase și care sunt cele care ne pot face rău în realitate.
Unul dintre subiectele pe care le abordează sunt alimentele mucegăite. Acesta a explicat care sunt cele pe care le putem consuma în siguranță și care, în cele din urmă, pot duce la cancer.
„Există anumite tipuri de mucegaiuri benefice. Printre acestea se numără Penicillium Camemberti, Penicillium Roqueforti, care sunt specifice produselor lactate fermentate. Acestea sunt testate și nu produc substanțe chimice numite micotoxine”, a explicat Alexandru Cîrîc, în cadrul unei emisiuni Antena3.
„Pe de altă parte, avem mucegaiuri precum Fusarium, Aspergillus, care produc toxine, de aceea sunt numite micotoxine, deoarece sunt generate de mucegaiuri.
Pâinea mucegăită poate fi contaminată cu Fusarium și poate conține micotoxine. Acesta este un risc major, deoarece pâinea este unul dintre produsele testate pentru micotoxine.
Grânele și toate cerealele trebuie testate pentru micotoxine. Și laptele, ca materie primă, poate conține micotoxine, întrucât animalul a consumat furaj mucegăit. De aceea, trebuie testat inițial pentru micotoxine, iar laptele este supus testării pentru această micotoxină, aflatoxina M1. Aceste compuși sunt hepatotoxici și se acumulează.
Din păcate, din punct de vedere tehnologic, nu putem scăpa de ei. Nu putem să spunem că, la fel ca în cazul bacteriilor, gătim mâncarea mai bine sau prăjim carnea mai bine și scăpăm de acești compuși”, a mai adăugat directorul ICA.
„O felie de pâine care s-a mucegăit nu trebuie consumată și este bine să o evităm. Mai mult, dacă pâinea s-a mucegăit, nu este recomandat să îndepărtăm mucegaiul și să o consumăm. Deoarece acea substanță se răspândește.
La fel se întâmplă și în cazul legumelor și fructelor. Odată ce s-au alterat, de exemplu, acele roșii care prezintă pete negre. Acestea sunt niște microorganisme care pot produce, în întregul produs, compuși toxici pentru organism.
Nu vom resimți imediat consecințele, deoarece toxicitatea se manifestă prin acumulare. Dar consumând astfel de produse zi de zi, vom declanșa anumite reacții în organism. Vom stimula creșterea unor celule nedorite sau apariția cancerului”, a mai explicat directorul Institutului Național de Cercetare Alimentară.