De-a lungul anilor, în jurul evenimentelor astrologice au apărut multe tradiții și obiceiuri. Acestea au coincis cu schimbarea anotimpului, dar și cu anumite sărbători religioase, iar oamenii au perpetuat celebrările agrare, în speranța unei recolte bogate și sănătoase.
Acesta este și cazul echinocțiului de toamnă, un eveniment astrologic care va avea loc, anul acesta, pe data de 23 septembrie, la ora 04:54. În această zi, ziua va fi egală cu noaptea peste tot pe glob, deoarece longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.
Începând cu data de 23 septembrie, ziua va fi din ce în ce mai scurtă, până la momentul solstițiului de iarnă, eveniment care va avea loc pe 21 decembrie, atunci când va fi marcată și cea mai scurtă zi din an.
Ce tradiții se țin de Echinocțiu
Fiind un moment legat de trecerea de la vară la toamnă, agricultorii sunt cei care folosesc această zi pentru a arăta recunoștință față de recolta din vară. Printre alte obiceiuri, oamenii duc fructe și legume de sezon la biserică pentru a fi sfințite de preot.
Ziua în care plantele plâng pentru venirea iernii
Există o superstiție care spune că, în această zi, plantele varsă lacrimi, știind că urmează să vină iarnă și ele vor ieși din starea de vegetație. Tradiția spune că dacă găsești florile ude, atunci trebuie să le ungi cu mir pentru a le alina suferința.
Ziua în care se face mustul și se bat nucii
De asemenea, în ziua echinocțiului se bat nucii și se culeg ultimele fructe și alune. Tot acum este momentul optim pentru culesul strugurilor și pentru primul pahar de must.
Merele și gutuile rămase se culeg și ele, lăsând câteva fructe drept ofrandă pentru păsările cerului.
Renașterea Zeiței Mumă
Calendarul creștin a suprapus sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului de pe 8 septembrie cu o sărbătoare străveche, numită moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică.
Încă din acele vremuri, oamenii au sărbătorit trecerea de la vară la toamnă, profitând de moment pentru a face pronosticuri pe baza vremii: se spune că dacă va ploua, atunci primăvara următoare va fi, de asemenea, ploioasă.
O altă superstiție spune că nu este bine să te speli pe față în amiaza zilei pentru a îndepărta spiritele rele și nici să-ți cerți copiii: altfel ei nu vor ține minte dragostea ta, ci doar cuvintele de ocară.
Un alt obicei cunoscut este acela al organizării: se spune că este bine să-ți faci planuri în ziua Echinocțiului de toamnă.