Brânza a ajuns să aibă un preț mai mare decât porcul. În magazine, cea de brânză poate fi cumpărată cu 45 de lei. Totuși, la sate, ciobanii o vând la jumătate din acest preț, cu toate că au cheltuieli mai mari decât anul trecut.

În unele magazine, un kilogram de telemea de capră poate depăși 53 de lei. În acest timp, ciobanii o oferă la prețuri mult mai mici, cu toate că furajele au ajuns să coste dublu față de 2021.

În județul Călărași, ciobanul Florin Manta produce un kilogram de brânză de capră cu 16-17 lei și îl comercializează cu 22 de lei. Asta înseamnă că are un câștig de 5-6 lei la fiecare kilogram vândut.

Seceta a distrus pășunile, așa că ciobanii sunt obligați să cumpere furaje pentru a își crește animalele. Iar acum, față de 2020 și 2021, porumbul și lucerna sunt de două ori mai scumpe. Frica de faliment îi face să investească sume mari în hrana caprelor, cu toate că profitul nu este unul mare.

Într-un interviu pentru Digi24, Florin Manta spune că prețul de 40-45 de lei pe un kilogram de brânză de capră nu se justifică.

”Eu produc brânza asta, cu cheltuială de iarnă, cu vară, cu tot, cu tot, o scot la 16 – 17 lei kilogramul.

Până la 22, ăla e câștigul meu. De 5 – 6 lei la kilogramul de brânză. Deci, cum ar veni, la kilogramul de lapte câștig și eu un leu. Și făcând socoteala așa… să o dau cu 45? Speculă mare!”, a afirmat el.

În același timp, brânza de oaie se vinde cu 35-40 de lei pe kilogram. Mult mai scump decât anul trecut, când plăteam 30 de lei pe kilogram. De vină, spun producătorii, sunt creșterea prețului la carburant și utilități.

„Este din ce în ce mai greu, dar nu avem ce face. Avem animale de peste 25 de ani. Prețurile s-au majorat cumplit în ultimele luni. Am consumat furaje până aproape de 1 mai, ciobanul costă 20 de milioane, plus mâncare.

Noi rămânem cu foarte puțin după toate aceste cheltuieli. Nici să vinzi toate animale nu ai cum, pentru că nu vom mai supraviețui!”, a mărturisit un producător care vinde brânză în Piața Orizont din Călărași pentru Evz.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.