În lunile iulie și august, gospodinele își dedică o mare parte din timp murăturilor. Murăturile, mai ales castraveții, sunt unele dintre cele mai apreciate garnituri din timpul iernii și sunt, de obicei, nelipsite dintr-o gospodărie.
Vă prezentăm o rețetă de castraveți murați în oțet, o variantă în care oțetul să nu aibă un gust foarte pregnant, iar castraveții să rămână crocanți și delicioși.
Ingrediente castraveți murați în oțet
Pentru această variantă de castraveți murați, veți avea nevoie de:
- 5 kg castraveți
- un l oțet
- 3 l apă
- 4 linguri sare
- 8 linguri zahăr
- frunze de dafin
- 1 legatură țelină frunze
- 2-3 morcovi
- boabe de mustar
- 2-3 rădăcini de hrean
- bețe de mărar uscat
- o căpățână de usturoi
- ardei iute (opțional)
Sfaturi importante
Pentru un rezultat optim, vă sugerăm să folosiți doar castraveții tineri, proaspăt culeși și tari, fără vătămări sau părți moi. Dacă îi cumpărați din comerț, atunci ar fi indicat să îi alegeți doar pe cei care încă au țepi mici, vizibili și care înțeapă ușor.
Legumele se spală cu apă rece. Puteți alege să tăiați capetele de la început, sau să lăsați castraveții întregi. Dacă sunt mai mari decât borcanul, atunci puteți tăia castraveții în felii.
Folosiți doar borcane dezinfectate, altfel e posibil ca murăturile să nu iasă.
Modul de preparare
În primul rând, vom spăla toate legumele și vom curăța ceapa, usturoiul, morcovul și hreanul pe care apoi le vom tăia în funcție de preferințe: fie rondele, fie fâșii.
Se pun la fiert, într-o oală încăpătoare, oțetul, sarea, zahărul și foile de dafin, până când lichidul dă într-un clocot. Acesta este semnul că putem pune și castraveții pe care îi lăsăm doar până își schimbă culoarea, nu mai mult.
Puneți în borcane castraveții, ceapa, usturoiul, morcovul și țelina, apoi boabele de muștar, rădăcina de hrean, crenguțele de mărar și ardeiul iute, dacă doriți.
Ultimul pas este să umplem borcanele cu lichid, apoi închidem capacul ermetic și întoarcem borcanele cu fundul în sus pentru a confirma că toate capacele sunt bine înșurubate. Borcanele se acoperă cu pături groase și se lasă la răcit, în voie, timp de câteva zile. Apoi, se pot depozita în cămară.