Descoperă

Casa copilăriei lui Benone Sinulescu, nou punct pe harta turistică a Buzăului

Casa părintească de la Siriu a lui Benone Sinulescu va fi transformată într-un muzeu memorial. Vor avea acces toţi cei care vor să cunoască povestea artistului emblematic, împărtăşită chiar de rudele din Buzău ale maestrului.

Benone Sinulescu şi-a iubit satul natul, Siriu, iar gospodăria în care a copilărit îi era loc sacru, unde revenea de câte ori i se ivea ocazia. Casa părintească rămăsese în grija unor veri ai artistului, puţinele rude care îl mai întâmpinau pe artist atunci când îşi vizita localitatea de baştină.

”Când ajungea în Siriu, venea la casa părintească. Stăteam la discuţii şi depănam amintiri despre părinţi. Se ducea la cimitir, aprindea lumânări la mormintele părinţilor, după care pleca cu ochii în lacrimi că părăseşte Siriul”, spune Gheorghe Piruşcă, vărul interpretului.

Casa lui Benone Sinulescu stă de mulţi ani nelocuită, însă nu se observă acest lucru. Pentru îngrijitorii locuinţei, menţinerea curăţeniei, conservarea clădirii şi a mobilierului, au fost o sarcină nobilă.

Casa în care a copilărit Benone Sinulescu are trei camere, cu obiectele de decor rămase aşa cum le-a aşezat pe vremuri marele artist. Camerele sunt mai aerisite decât atunci când artistul petrecea mult timp la Siriu. O parte din piesele de mobilier şi mai multe tablouri au fost luate de Benone Sinulescu la Arad, unde se stabilise în ultimii ani ai vieţii.

Printre lucrurile care-ţi atrag privirea se află un vechi pick-up, lângă care sunt ordonate numeroase discuri de vinil cu vocile de aur ale României. Zeci de fotografii care îl surprind pe Benone Sinulescu alături de părinţii şi prietenii săi tapetează întreg interiorul casei. În cele mai multe dintre fotografii, Benone apare împreună cu mama sa, în diferite momente din anii tinereţii. La loc de cinste este imaginea în care apare marea gimnastă, Nadia Comăneci, cu autograful: ”Lui Benone de la Nadia Comăneci, 9.IX.1977”.

Toate obiectele care au rămas în casa din Siriu oglindesc viaţa legendarului interpret de înainte de a urca pe scenă, fiecare cameră fiind un mic muzeu încărcat cu amintirile copilăriei marelui artist. Rudele şi autorităţile din Siriu au de gând să transforme gospodăria lui Benone Sinulescu în obiectiv turistic.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă