Agromedia

Căpșunile românești s-au copt cu trei săptămâni mai devreme decât anul trecut. Cât costă un kilogram în piețe

Căpșunile românești s-au copt cu trei săptămâni mai devreme decât anul trecut. Cât costă un kilogram în piețe
Căpșunile românești s-au copt cu trei săptămâni mai devreme decât anul trecut. Cât costă un kilogram în piețe

Udate de ploi, căpșunile românești s-au copt în câmp cu trei săptămâni mai devreme decât anul trecut. Pentru că e prima recoltă, la piață, fructele noastre costă între 25 și 40 de lei, dublu față de cele grecești.

Deși mai mici, cultivatorii spun că sunt mai dulci și mai aromate. Căpșunile bio costă, ce-i drept, până la 100 de lei kilogramul.

Între 10 și 20 de lei costă în piețe un kilogram de căpșuni, a căror origine e ținută secret de anumiți vânzători. Căpșunile ieftine sunt turcești sau grecești. Timid și-au găsit loc pe tarabă și căpșuni coapte în culturile noastre. Costă, în medie, 30 de lei kilogramul.

Client: „Nu am cumpărat că am acasă un rând pe lângă gard, 20 de metri, și când se coc îs originali și bio. Acum nu-mi permit”.

Cele mai proaspete sunt, paradoxal, vândute din portbagaj, pe marginea drumului.

​În afară de parfum, ceea ce vinde căpșuna e aspectul. Doar că una dolofană și roșie nu va fi mai dulce ca cea mică, poate necoaptă deplin, dar care concentrează aroma. De fapt, soiurile premiate pentru dulceață, ca Sweet Kiss, Honey-o și Sweet Charlie, dau fructe mici. Textura nu e la fel de fermă ca la fructele mari, deci sunt mai perisabile și puțini producători de la noi le cultivă, dar cei care o fac au dat lovitura.

Mariana Târnaru, producător: „Sunt primele coapte, din soiul Alba. Da, fructifică foarte bine și foarte timpuriu. Niciodată nu s-au făcut atât de devreme. Jumătatea lui aprilie, început de mai”.

Între timp, în satul Micula din Satu Mare, pământul din zece sere se colorează în roșu, cu fiecare zi care trece.

Fedora Brotnei, producător: „În urmă cu o săptămână am început culesul, iar acum suntem la a treia tură de cules. Încercăm acum să dăm la 30, dar cred că nu prea mult timp”.

Radu Cocîrcă, inginer horticol: „Românii preferă să fie bio, eco, dar să fie căpșună perfectă, să fie mare, nu contează gustul”.

Online, căpșunile bio se vând la prețuri între 55 și 100 de lei kilogramul. Soiurile noi, cu gust de zmeură și piersici, costă peste 400 de lei kilogramul.

Adrian Ioan
Adrian Ioan are o experienta de peste 10 ani in presa online, lucrand in prezent ca editor la publicatia huff.ro. A realizat stiri in regim breaking news, materiale exclusive si interviuri, fiind colaborator Agromedia de la infiintarea proiectului.

You may also like

Comments are closed.

More in Agromedia