Tăierile sunt lucrări foarte importante pentru o producție bună de zmeură. Acestea se pot efectua primăvara, vara și toamna, atunci când temperaturile nu sunt scăzute, iar planta este în repaus vegetal. Tăierile pot fi de fructificare sau de formare.
Tăierile de fructificare
Cel mai des întâlnit tip de zmeur este cel bienal, iar acesta își înnoiește sistemul de ramuri o dată la doi ani. După recoltare, ramurile zmeurului se usucă, lăsând loc noilor formațiuni lignifiate.
Tăierile de fructificare sunt foarte importante, având rolul de a rări nuielele și se efectuează, de obicei, vara. Nuielele în vârstă de doi trebuie eliminate cât mai repede, de la nivelul solului, după perioada de recoltare, cu scopul de a împiedica răspândirea bolilor și dăunătorilor.
În perioada toamnei, se pot face tăieri în zonele cu un climat mai blând, având rolul de pregătire a plantei pentru iernare.
Pentru a stimula înrădăcinarea plantei, se pot efectua tăieri încă din primul an, imediat după plantare, prin scurtarea tulpinii drajonului la 15-20cm.
Începând cu cel de-al doilea an, se efectuează tăieturile de fructificare, păstrând, la fiecare metru liniar, în jur de 10 tulpini crescute, cât mai apropiate de axa rândului. De asemenea, se scurtează și vârfurile tulipinilor la 20 cm deasupra celui de-al doilea cuplu de sârme.
În cazul în care dețineți soiuri care asigură și recolta de toamnă, se îndepărtează zona apicală a tulpinii, pe drajonii crescuți în anul respectiv, deasupra unui mugure viabil.
Tăierile pentru zmeurul adult
În cazul drajonilor crescuți, este necesar procesul de rărire al acestora, păstrând în jur de 10-12 tulpini. Drajonii în exces se elimină de 2-3 ori, păstrând doar tulpinile oprite pentru rodirea de anul viitor.
Tăierile de formare a tufei se pot efectua la vârsta de un an, având grijă să eliminați doar vârful tulpinilor subțiri și curbate, cu 15- 20 cm. Astfel, nu riscați să permiteți dezvoltarea fructelor mici.
La zmeurul care a împlinit deja vârsta de 3 ani, se fac tăieri prin scurtarea vârfurilor tulpinilor cu 20-30cm, sau, în cazul celor degerate sau bolnave, până la partea sănătoasă.
După această perioadă, fiecare tufă de zmeur trebuie să aibă 8-12 tulpini roditoare, pentru a asigura lumină și o dezvoltarea propice. Drajonii slabi se elimină de mici, asigurând substanțele hrănitoare celor puternici.