Știri Agricole

Când ajunge furtuna arctică în România

EXCLUSIV Ce risc există ca furtuna arctică din SUA să ajungă şi în România. Şefa ANM Elena Mateescu vine cu explicaţii

Cel puțin 60 de oameni au murit și zeci de mii de locuințe au rămas fără lumină şi fără apă în Statele Unite, acolo unde furtuna arctică a făcut ravagii.

Cel mai afectat este statul New York, unde multe persoane şi-au găsit sfârşitul în maşinile blocate în zăpezi. Riscul ca ciclonul arctic să ajungă şi la noi este, practic, inexistent.

Furtuna arctică nu ajunge în România. Temperaturile rămân ridicate până la mijlocul lunii ianuarie
Directorul ANM Elena Mateescu a explicat, la România TV, că această parte a Europei se confruntă cu temperaturi mult mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului, întrucât se află sub influenţa unor mase de aer tropical.

Cât despre fenomene specifice iernii – zăpadă, viscol – meteorologii prognozează că acestea îşi vor face simţită prezenţa abia în a doua parte a iernii, după 16 ianuarie 2023.

„În ultimele zile ale acestui an, dar şi în debutul anului 2023, vremea va fi deosebit caldă. Valorile maxime, în următoarele zile, se vor situa între 6-14 grade.

Chiar şi în noaptea de Revelion vom avea temperaturi minime pozitive, cu cele mai ridicate valori în partea de vest a ţării, până la 6-7 grade. În restul regiunilor, valori între 0-5 grade. Inclusiv în Capitală valorile vor fi pozitive, între 2-4 grade.

Am avut cea mai călduroasă zi de 25 decembrie, cel puţin pentru Capitală, din istoria măsurătorilor meteorologice. Până în jurul datei de 10 ianuarie temperaturile rămân ridicate.

Începând din a doua parte a iernii, cam de pe 16 ianuarie, am putea avea şi intervale în care să apară fenomenele specifice iernii: strat de zăpadă şi în zone mai joase de relief şi viscol.

Masa da aer polar în zona respectivă asociată cu gradul de umezeală au determinat geneza şi modul de manifestare a ciclonului care afectează acum această parte a globului. Europa traversează, însă, o perioadă cu o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pentru că masa de aer de origine tropicală rămâne pe un blocaj anticiclonic de interes la latitudini mai coborâte şi cu siguranţă afectează inclusiv partea de sud-est, zona în care ne aflăm şi noi„, a explicat meteorologul Elena Mateescu la România TV.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.