Calendarul referitor la proiectele care se vor lansa în 2023 cu ajutorul fonduriloe europene a fost publicat pe site-ul oficial al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
În 2023 se vor pune la dispoziție 40 de miliarde de euro
Proiectele fac parte din mai multe domenii, iar una dintre informațiile de bază ale comunicatului de presă a fost legată de cele 534 de apeluri de proiecte, în valoare de 40 miliarde de euro care urmează să fie lansate în 2023, prin Politica de Coeziune și Planul Național de Redresare și Reziliență.
Este vorba despre fonduri externe nerambursabile care trebuie planificate foarte bine de dinainte, în acest fel toți beneficiarii vor ave șanse egale și flexibile, iar sumele se vor încadra în nevoile acestora.
Printre cele mai bine structurate proiecte, în urma lansării apelurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, se numără:
- 632 km de drumuri noi sau reabilitate
- 6.977 km conducte noi sau optimizate pentru rețeaua de apă și canalizare
- 7 spitale județene noi sau reabilitate
- săli noi de clasă pentru 128.000 de elevi.
„Fondurile europene nu lasă pe nimeni în urmă”
Pe site-ul oficial MIPE, Ministrul Marcel Boloș susține că fondurile europene vor fi puse la dispoziție, indiferent de domeni.
„Fie că vorbim despre proiecte de infrastructură atât de necesare României pentru dezvoltare pe termen lung, fie că vorbim de marile servicii publice de educație și sănătate, fie că aducem în discuție mediul de afaceri sau investițiile în resursele umane, toate acestea sunt dovezi clare că fondurile europene nu lasă pe nimeni în urmă.
Suntem într-un moment în care avem oportunități istorice și avem ocazia unui nou început. Iar pentru a valorifica aceste oportunități la maxim trebuie să avem grija ca greșelile trecutului să nu se repete. Asta înseamnă transparență și asigurarea predictibilității, printr-un calendar de lansări la nivel de program pentru beneficiari, astfel încât să se prevină eventuale suprapuneri de apeluri cu aceeași tematică în perioade similare de timp.
Este un pas firesc, din respect pentru toți actorii implicați, pentru ca orice beneficiar din țară să poată verifica unde și când se lansează un apel de proiecte, ce trebuie să urmărească și cum poate accesa fondurile europene.
Această resursă vitală pe care o avem la dispoziție a părut de multe ori o himeră, tocmai de aceea, prin măsurile pe care le pregătim, vrem să fim siguri ca în anii ce îi avem în față vom aduce banii europeni aproape de oameni”, a comunicat ministrul Marcel Boloș.
În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, există un cuantum total de 29,2 miliarde, alocate pe cele 15 componente, transpuse prin mai multe reforme și investiții.
Puteți consulta calendarul pe site-ul oficial MIPE, unde vă stau la dispoziție mai multe informții.