Descoperă

Calendar ortodox. Sf Ioan Gură de Aur, 13 noiembrie. Sărbătoare mare pentru credincioși

Sf Ioan Gură de Aur. Ce Nu ai voie să faci în această zi

De ziua Sf Ioan Gură de Aur nu se fac treburi casnice, căci e risc de înec, arsuri, moarte violentă, infirmitate.

În ziua de 13 noiembrie nu este bine să te cerți. Cei care vor avea conflicte în această zi, vor fi pedepsiți cu 13 zile de ghinion și conflicte până la sfârșitul acestui an.

În zilele cu cruce neagră nu se spală, nu se gătește. Dacă aveți neapărată nevoie de haine curate, puteți face acest lucru seara, după asfințit. Unii credincioși țin în acestă zi post.

Nu refuză iconițele și cărțile pe care ți le pot oferi cerșetorii, oamenii foarte sărmani. De asemenea, e bine să cumperi o carte de rugăciune în această zi. Se spune că acea carte îți va lumina mintea tot anul.

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia, undeva între anii 344 și 354, și a fost botezat la vârsta de 20 de ani, scrie crestinortodox.ro. A fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Meletie (381), și preot de către Flavian, urmașul lui Meletie (386). După moartea patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh.

Din această funcție, Ioan reformează cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere. Mai exact, actualul patriarh suprimă luxul reședinței episcopale, introducând traiul modest. Criticile sale îndreptate împotriva corupției i-au adus mulți dușmani. Unul dintre cei mai aprigi dușamni ai săi a fost Teofil de Alexandria.

Animozitățile sunt intensificate după ce Ioan Gură de Aur îi primește pe Frații Lungi, alungați din Egipt de patriarhul Teofil, pe care îi găzduiește. Frații Lungi îi adresaseră lui Ioan o plângere împotriva lui Teofil, dar acesta nu a luat-o în considerare. Împărăteasa Eudoxia îl convoacă pe Ioan într-un sinod pentru a-i da șansa să se dezvinovățească de acuzele aduse, însă Ioan nu se prezintă la sinod.

Ioan este trimis în exil în Bitinia pentru scurtă vreme, după care este rechemat în scaun.  După revenire, Sfântul Ioan critică din nou dezmățul din jurul unei statui de argint ce o înfățișa pe Eudoxia și care se afla în apropierea catedralei în care el slujea. Din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun și surghiunit. Nu rezistă, însă, călătoriei și  trece la cele veșnice pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont.

Calendar ortodox 13 noiembrie 2021. Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

O, luminătorule a toată lumea, preabunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.

Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dăruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înălțimea gândului smerit, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă