AgromediaCasa și Grădină

Calendar agricol luna Mai. Ce activități sunt esențiale în această perioadă în agricultură

Calendar agricol luna Mai. Ce activități sunt esențiale în această perioadă în agricultură
Calendar agricol luna Mai. Ce activități sunt esențiale în această perioadă în agricultură

Luna mai, denumită popular și Florar, este o perioadă importantă pentru viitoarele culturi agricole. Astfel, lucrările agricole sunt în toi, în special în ceea ce privește prevenția și eliminarea eventualilor dăunători. În plus, în această lună deja se recoltează anumite fructe, iar florile din grădină sunt înflorite.

Calendarul lucrărilor agricole din luna mai este strict legat de prognoza meteo, fiind nevoie să se acorde atenție precipitațiilor. Anumite lucrări se efectuează în perioadele în care nu plouă, iar altele după ce au fost precipitații.

Calendar agricol luna mai

Legumicultură

Una dintre cele mai importante operațiuni ale lunii mai este călirea răsadurilor. Urmând să fie plantate în sol în curând, răsadurile trebuie să ia contact cu temperaturile mai reci din exterior. Astfel, acestea trebuie scoase afară în perioada zilelor mai călduroase pentru a nu suferi un șoc termic atunci când sunt plantate.

Serele și solariile trebuie, de asemenea, aerisite atunci când vremea frumoasă permite acest lucru.  În pregătirea plantării răsadurilor se efectuează săparea șanțurilor. Răsadurile deja plantate trebuie udate zilnic, în cazul în care nu plouă. Un alt procedeu important este tratarea acestora împotriva bolilor și dăunătorilor, cele mai periculoase în această perioadă fiind mana cepei, a usturoiului, a tomatelor și a cartofului.

În luna mai se poate semăna:

  • 1-20 mai: castraveți, fasole, porumb dulce.Tot în această perioadă se plantează răsadurile de roșii, ardei și vinete
  • 20-30 mai: varza timpurie, varza creață, porumb dulce, fasole verde, conopidă, broccoli, gulii, andive.

Ce se recoltează în luna mai:

  • ridichile, salata verde, spanacul, ceapa verde, usturoiul verde, pătrunjel (frunze), mărar, leuştean, rozmarin și busuioc
  • cireșele de mai și căpșunile
  • morcovul și păstârnacul (la finalul lunii).

Lucrări agricole în câmp

Printre cele mai importante lucrări ale lunii mai, în special în prima parte a perioadei, se află încheierea lucrărilor de însămânțare a culturilor de câmp. De asemenea, se efectuează lucrări mecanice și manuale de întreținere a culturilor de cartof, sfeclă, porumb, floarea-soarelui și fasole.

Pentru culturile de cartof, sfeclă, porumb și floarea-soarelui se efectuează lucrarea de fertilizare.

Se acordă o atenție deosebită potențialilor dăunători, în special la culturile de vegetație. Pentru cultura de grâu, se verifică eventualele atacuri ale dăunătorilor, asemenea gărgăriței porumbului sau gândacului ghebos al grâului.

Se tratează cerealele păioase în vederea combaterii bolilor și dăunătorilor și se tratează cu insecticide semințele ce trebuie însămânțate.

Pomicultură, viticultură și apicultură

În pomicultură, solul dintre pomii fructiferi se ară și se discuiește, menținând curățenia constant pentru a evita eventualele răspândiri ale bolilor și dăunătorilor.

În viticultură este încurajată prășirea, plivirea lăstarilor, dar și aplicarea de îngrășăminte.

În apicultură este necesară verificarea contantă a stupinilor, în special în ce privește temperatura și creșterea puietului, dar și producția de faguri și ceară.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia