Munţi de nămol toxic, concentraţii uriaşe de reziduuri, metale grele şi substanţe cancerigene. Jumătate de milion de metri cubi de materii infestate sunt pe punctul de a otrăvi Trotuşul, Siretul, Delta Dunării până la gurile de vărsare în Marea Neagră.
Autorităţile române poartă o răspundere uriaşă pentru felul în care toată această nenorocire a fost ocolită sau chiar ascunsă până în ziua de azi.
Întins pe zece hectare, muntele de reziduuri atinge un volum colosal – 500.000 de metri cubi şi este rezultatul din procesul de producţie al Carom Oneşti.
Ploile abundente pot tranforma în orice clipă această masă uriaşă într-o otravă ce va contamina pânza freatică şi râurile din aval.
Statul român a încercat să ascundă acest pericol uriaş înaintea aderării României la Uniunea Europeană pentru a avea mai puţine dureri de cap în dosarul de mediu. Deşi existau probe prelevate în mod repetat pentru a analiza conţinutul acestor deşeuri şi se propunea incinerarea, Agenţia de Mediu Bacău a girat clasarea acestei uriaşe ameninţări ecologice ca fiind nepericuloasă.
Bomba ecologică ameninţă acum sute de mii de oameni, ferme zootehnice, culturi agricole.
Ancheta exclusivă a fost prezentată de Adrian Ursu, vineri seară, la emisiunea „Exces de putere”.