Benone Sinulescu are o foarte mare pasiune pentru agricultură și a povestit cu foarte mare drag de răsadurile unice din România, pe care s-a străduit cu greu să le aibă și deși alți grădinari considerau că nu mai sunt bune, el a crezut în vorba bătrânească.
„Cei de la Dumnezeu lăsat, nu va putea fi înlocuit niciodată”.
Ce răsaduri rare cultivă în grădina și livada lui?
Imediat ce și-a cumpărat casa din localitatea Breaza, județul Arad, care corespundea visului său cel mare, Benone Sinulescu a declarat pentru revista Taifasuri:
„Să am pământ mult pe care să-l cultiv, eu vorbesc cu fiecare pom, plantă sau floare. Sunt convins că se crează o legătură între ele și mine. Le și cânt, de drag!”, a declarat Sinulescu, pentru sursa citată.
La scurt timp după ce a cumpărat casa din Bârzava, județul Arad, Sinulescu a mai achiziționat și-o livadă în aceeași localitate.
Toată grădina din curtea casei sale este plină de flori, care mai de care, unele foarte pretențioase la mediu, dar răbdarea artistului este neînfrânată.
Printre speciile rare de legume pe care le cultivă maestrul sunt:
- roșiile prunișoare, sâmânța 100% românească, de soi mic
- cartofi noi – o specie de cartofi care nu paote fi consumată la maturitate, ci în primele 2 luni de la apariția frunzelor
- porumb pentru floricele (popcorn), tot soi românesc
- Lubeniță – pepene verde, dar specia supranumită și „fructul miere”. Având o consitentă deosebită și foarte dulce.
În primavara anului imediat următor a găsit răsfirate câteva rădăcini sănătoase de usturoi. El adorând această legumă, a vrut s-o cultive, prin jurul pominilor fructiferi.
Însă sătenii i-au spus că este un soi de usturoi extrem de vechi și că nu mai arpangic pentru a cultiva acest soi.
Pasiunea l-a făcut pe celebru Benone Sinulescu să se intereseze de răsaduri la Institutul de Cercertare și Dezvoltare în legumicultură. Cercertătorul Costel Vânătoru, a rămas surprins să vadă ca specia consierată ca fiind dispărută, încă mai există.
Benone Sinulescu s-a oferit să ofere sprijin Institutului pentru a cerceta clar ce trebuie făcut ca specia de usturoi să reziste.
Ustoturoiul Benone, denumit în cinstea lui Sinulescsu de specialiștii de la Ministerul Agriculturii
După ani întregi de studii, finanațate exclusiv de artist, Ministerul Agriculturii a aprobat în 2021 specia de usturoi „Benone” și chiar reprezentații Ministerului au decis ca aceasta să-i poarte numele, artistului care a făcut un efort atât de mare pentru a readuce la viață „ustoroiul vechi”, cum i se zicea pe vremuri în Breaza.
Decis să relanseze tradiţia cultivării usturoiului în apropiere de Râmnicu Sărat, fermierul buzoian Valentin Jecu a apelat la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare în Legumiculură din Buzău pentru a-i dezvolta un sortiment rezistent şi gustos.
Cercetătorii de aici au reuşit să preia de la grădinari din Râmnicelu soiurile locale aflate în pericol de dispariţie şi să dezvolte altele noi. Dintre acestea, usturoiul Benone a fost deja omologat şi este aproape gata să ajungă pe mesele românilor.
E mai dulceag, mai aromat şi mai iute decât cel din import, spun creatorii acestui usturoi.
”M-am consultat înainte de a da denumirea de Benone pentru că el reprezintă Buzăul. Sigur, este şi un mare iubitor de legumicultură. De aceea am ales să îl botezăm, să-i dăm denumirea Benone, pentru că în fiecare primăvară eu îi trimit răsaduri şi dumnealui le cultivă cu multă dragoste”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.
Conform site-ului Ministerului Agriculturii, aprangicul de usturoi „Benone” va putea fi cumpărat din magazinele de specialitate de la 1 ianuarie 2022.
”Mă aşteptam la aşa ceva de la prietenul meu, domnul Costel Vânătoru, pentru că ştia că îmi place usturoiul. Consum mult usturoi, pentru că este foarte sănătos, şi abia aştept să-l gust pe acesta produs la Râmnicelu. După ce îl primesc, să staţi departe de mine!”, spune rapsodul născut la Siriu, în judeţul Buzău.
Artistul născut în judeţul Buzău şi stabilit în judeţul Arad s-a bucurat când a aflat că numele său este atribuit unui soi local de usturoi.
Să va de-a Dumnezeu sănătate Nea Beni ; am crescut cu muzica dumneavoastră și mă bucur să văd că aveți ca pasiune legumele
Va iubim !