Descoperă

ATENȚIE! Se schimbă vremea în România. ANM, anunț important despre săptămâna 13-20 februarie

ATENȚIE! Se schimbă vremea în România. ANM, anunț important despre săptămâna 13-20 februarie
ATENȚIE! Se schimbă vremea în România. ANM, anunț important despre săptămâna 13-20 februarie

După frigul îndurat în ultimele zile, săptămâna viitoare va trebui să scoatem din dulapuri hainele de primăvară. Meteorologii prognozează o schimbare bruscă a vremii, astfel că într-un interval de doar câteva zeci de ore temperaturile vor sări peste normalul perioadei.

Amplitudini termice de 40 de grade, în câteva zile

Semne de încălzire a vremii au apărut încă din weekend în anumite regiuni ale ţării, dar ele vor deveni evidente începând de marţi, pentru ca spre sfârşitul săptămânii viitoare să avem parte de un timp cu adevărat primăvăratic.

“Vremea va se va îmbunătăți începând cu zilele de weekend. Săptămâna viitoare, prognoza noastră arată o încălzire destul de pronunțată”, a declarat meteorologul Mihai Huștiu, la Realitatea Plus. Inclusiv la București vremea se va încălzi simţitor, cu maxime ce vor urca până la 10 grade Celsius.

Meteorologii mai estimează că, până spre jumătatea lunii martie, temperaturile vor fi, în general, mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. “Actualizarea estimărilor indică o probabilitate foarte ridicată ca în săptămâna 13-20 să înregistrăm în toată țara abateri termice pozitive și cu un deficit, în medie, de precipitații”, a declarat, pentru Antena 3, directorul general al ANM, Elena Mateescu.

“Iar acest semnal, pentru valori în medie peste ceea ce ar fi normal, rămâne de interes și pentru următoarea săptămână 20-27 februarie practic, a doua jumătate a ultimei luni din această iarnă este posibil să fie, din punct de vedere termic, una mai caldă decât în mod obișnuit”, a mai spus Elena Mateescu.

Climatologul Roxana Bojariu spune şi ea că România va avea parte de amplitudini termice de până la 40 de grade în doar câteva zile. “După acest weekend începe să se încălzească și săptămâna următoare probabil că vom avea temperaturi maxime care să fie și în jur de 10-12 grade”, a declarat ea la Antena 3, după ce la mijlocul săptămânii trecute am îndurat minima iernii în România, -31,4 grade Celsius, la Întorsura Buzăului.

“A fost un episod, într-adevăr, cu temperaturi scăzute, dar este ceva absolut normal să avem astfel de episoade în zona noastră iarna. Ce a fost anormal a fost perioada foarte mare cu temperaturi foarte ridicate.

De altfel, în Europa, luna ianuarie a fost a treia cea mai călduroasă lună din observații iar în România a fost cea mai călduroasă lună din toate observațiile”, a mai explicat climatologul Roxana Bojariu.

“Per total, avem până acum o iarnă mai caldă decât în mod obișnuit și probabil că vom termina cu o iarnă mai caldă decât în mod obișnuit, chiar dacă am avut aceste fluctuații. Și este valabil pentru toate anotimpurile”, a concluzionat ea.

Avertizarea meteo arăta că, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Moldovei, vremea va fi, până astăzi, deosebit de rece. Mai ales noaptea și dimineața va fi ger, iar temperaturile minime se vor situa în general între -25 și -18 grade.

Județele vizate sunt Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Sibiu, Botoșani, Iași, Bacău și Vaslui.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunţat că gerul va persita şi în următoarele 48 de ore, respectiv până marţi.

„Gerul va fi de interes şi în următoarele două nopţi şi dimineţi pentru că şi mâine dimineaţă şi pe parcursul nopţii ce urmează vom vorbi de temperaturi preponderent negative, care vor caracteriza o vreme geroasă în majoritatea zonelor.

Vorbim de valori termice care, mai ales în depresiuni, se vor situa sub -15 grade Celsius, până în zona litoralului unde vor -4 -5 grade Celsius, inclusiv în Capitală vorbim de minime de -6 grade Celsius, posibil spre -8 grade în zona preorăşenească.

Vorbim însă şi de o atenţionare meteorologică de cod galben pentru zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, valabilă din această seară de la ora 20.00 până mâine dimineaţă la ora 10.00, interval în care rafalele de vânt vor putea depăşi, mai ales în a doua parte a intervalului, viteze de 60-80 de km/h, fiind astfel perioade cu viscol şi transport de zăpadă având în vedere grosimile consistente înregistrate în aceste masive montate, care depăşesc 100, 150 sau chiar 200 de centimetri.

De marţi, temperaturile vor creşte uşor. Vorbim de temperaturi maxime care se vor situa între 0 şi până la 9 grade Celsius şi minime uşor în creştere, de -10 grade în zonele depresionare, până la -1 grad în zonele din extremitatea sudică şi sud-estică a ţării.

Pe parcursul săptămânii viitoare, mai ales în a doua parte, există posibilitatea ca în zonele din partea de sud-est şi sud să consemnăm şi valori de 10 sau uşor peste 10 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă