Atenție la pesticide! Aproape toți cetățenii acestor țări au sângele otrăvit

22.11.2020
Atenție la pesticide! Aproape toți cetățenii acestor țări au sângele otrăvit

Pesticidele folosite pentru banane au distrus sănătatea cetățenilor din  Insulele franceze din Caraibe, Guadalupe și Martinica. Aproape jumătate din locuitorii acestor insule au chimicale în sânge.

Substanța folosită, numită  clordecon, este asociată cu cancerul. Pesticidul a fost folosit timp de 20 de ani, între 1970 și anii `90.

Pesticidul care a distrus sănătatea a mii de oameni

Deși acum nu mai este folosit acest pesticid pe culturile de banane, el rămâne în în sol zeci de ani, posibil secole. Substanța chimică este astăzi interzisă.

Mare parte din terenurile din  Guadalupe și Martinica nu mai sunt folosite.

Totuși, în sângele locuitorilor s-au despistat aceste chimicale.  Prof Luc Multigner, specialist în domeniul chimiei, spune că clordeconul afectează glandele endocrine, ceea ce duce la probleme hormonale precum cancer la prostată, nașteri premature dar și la probleme de dezvoltare a creierului în cazul copiilor, conform BBC.

Pesticidele cauzează cancer

Prof Luc Multigner a efectuat un studiu în Guadalupe în 2010, în urma căruia s-a concluzionat că  clordeconul, pesticidul folosit pe plantațiile de bananieri, a rezultat că este responsabil pentru aproximativ 5-10 % din cazurile de cancer de prostată de pe insulă. Asta înseamnă între 50 și 100 de cazuri noi pe an, la o populație de 800.000 de oameni.

„Nu ni s-a spus niciodată că este periculoasă. Oamenii lucrau pentru că aveau nevoie de bani. Nu aveam informații despre ea, dacă este bună sau rea. Din această cauză sunt atât de multe persoane otrăvite. Ne spuneau doar să nu bem sau să mâncam ceva în timp ce folosim pesticidul”, a spus Ambroise Bertin, un muncitor de pe plantația de banane din Martinica. 

Bertin are 70 de ani și suferă de cancer de prostată și probleme cu glanda tiroidă, din cauza otrăvirii cu clordecon. De notat este faptul că această formă de cancer, cancer de prostată este mai frecvent în Martinica și în Guadalupe decât în oricare alt loc al lumii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *