Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, seismologul Gheorghe Mărmureanu, a explicat, pentru Libertatea, cum s-a produs cutremurul de 7,8 grade din Turcia și a precizat că acesta nu va afecta România.
„Toate cutremurele mari din Turcia niciodată nu afectează Vrancea. Vă spun nu sută la sută, mie la sută, pentru că m-am ocupat de asta. Niciodată cutremurele mari din Turcia nu au activat nimic în Vrancea”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu pentru Libertatea. El a explicat apoi traseul undei seismologice, care a produs cutremurul din Turcia. „Există o falie puternică ce pleacă din zona Armeniei și merge paralel cu partea de nord a Turciei, dar nu se ajunge în Marea Neagră. Istanbulul este afectat, și aici este problema cu această falie. Apoi, se merge mai departe, se traversează Bosforul și se ajunge spre nordul Africii”, a spus profesorul Mărmureanu, cu o experiență de peste 50 de ani în activitatea seismologică.
Potrivit acestuia, nici cutremurele care au loc în Grecia nu afectează țara noastră, iar următorul seism major în România nu va fi, potrivit estimărilor, mai devreme de 2040.
„Să știți că nici cutremurele grecești nu afectează România, chiar dacă și ele sunt activate de partea turcească. Eu m-am ocupat mulți ani de această zonă, așa că le transmit românilor să stea liniștiți. Vor mai trece mulți ani până la un cutremur cu magnitudinea celui din 1977, estimările arată că nu va fi un astfel de cutremur înainte de 2040”, a mai afirmat expertul.
Gheorghe Mărmureanu, 83 de ani, a lucrat în cadrul Centrului pentru Fizica Pământului și a ocupat funcțiile de șef al laboratorului de seismologie inginerească (1990-1996), președintele consiliului științific (1993-1996), director științific (1996-2000), director general (2000-2011), iar în ultimii 12 ani a fost director onorific.
Un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs luni dimineață, 6 februarie, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, și a afectat și Siria. Potrivit celor mai recente date, bilanţul provizoriu al victimelor cutremurului este de cel puțin 500 de morţi, aproape 300 în Turcia şi peste 200 în Siria.
România nu scapă de cutremurele mari nici în 2023. Prima zi a săptămânii vine cu o nouă mișcare tectonică, de data aceasta de intensitate destul de mare și urmată de alte 3 replici. Primul seism a fost unul simțit, puternic, de suprafață și de intensitate IV.
Cutremur în România, pe 6 februarie
Un cutremur de suprafață cu magnitudinea 4,5 pe Richter s-a produs, luni dimineața, la ora locală 3:26, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, acesta fiind urmat de alte trei seisme cu magnitudini mai mici, respectiv de 2,6, 2,9 și 2,7 pe Richter, potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul de 4,5 s-a înregistrat la o adâncime de 20 de kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 74 km nord-est de Ploiești, 94 km vest de Brăila, 98 km est de Brașov, 99 km vest de Galați și 114 km nord-est de București.
Cele trei replici ale primului cutremur de intensitate mare au avut loc în aceeași zonă, dar la adâncimea de 17 kilometri, la orele 4:09, 4:13 și 5:01. Toate au fost resimțite pe o întindere destul de mare.
Potrivit reprezentanților Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, de la începutul lunii ianuarie, în România au avut loc cinci cutremure. Acestea au avut magnitudini cuprinse între 2 și 4,5 grade pe scara Richter.
Cel mai mare seism din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie și a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter. Amândouă seismele au fost urmate și de alte mișcări tectonice de dimensiuni mai mici, însă din fericire nu au existat pagube materiale.