Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) acceptă ca mieii de Paște să fie sacrificați în fermele deținute de persoanele fizice, conform unui anunț făcut de Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii.
Crescătorii trebuie să dețină un atestat de producător
ANSVSA permite autorizarea sanitar-veterinară a punctelor de sacrificare ovine și la nivelul fermelor deținute de persoane fizice, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare.
“Salut decizia ANSVSA de a permite autorizarea sanitar- veterinară a punctelor de sacrificare ovine și la nivelul fermelor deținute de persoane fizice, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare.
Când vremurile sunt complicate, este important să simplificăm accesul fermierilor la piața de desfacere și să oferim consumatorilor cât mai multe posibilități pentru a alege produsele obținute pe plan local.
Rămân în dialog permanent cu crescătorii de animale și voi continua demersurile pe lângă toate instituțiile cu care colaborăm pentru identificarea celor mai bune soluții pentru sprijinirea fermierilor români”, a declarat Adrian Chesnoiu într-o postare pe Facebook.
ANSVSA a pornit controalele pentru produsele specifice Paștelui
Conform unui comunicat de presă ANSVSA, în zonele de restricție, consecutive confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, mișcarea mieilor destinați sacrificării se va face cu respectarea prevederilor europene, care precizează că: în zona de protecție: ”nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta și că în zona de supraveghere: ”nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație fără autorizarea autorității competente în următoarele șapte zile de la stabilirea zonei”.
Carnea de miel s-a scumpit îngrijorător de mult în 2022
Crescătorii de animale au crescut prețul produselor pe care le pun spre vânzare, din cauza scumpirilor la energie electrică, combustibil, cereale și gaz. Aceștia susțin că majorările de preț pe care le-au făcut de-abia îi mențin pe linia de plutire, dorind măcar să nu iasă în pierdere.
Conform ultimelor date, carnea de miel s-a scumpit cu 30% față de anul trecut, ajungând să se vândă cu 40-45 de lei pe kilogram.