AgromediaDescoperă

Animalul unic din România care este pe cale de dispariție și protejat prin lege

Animalul unic din România care este pe cale de dispariție și protejat prin lege
Animalul unic din România care este pe cale de dispariție și protejat prin lege

România este casa multor specii de animale cu totul și cu totul deosebite, iar unul dintre aceste animale, dihorul pătat, este considerat unic în Europa. Specialiștii susțin că dihorul pătat se ascunde foarte bine și că este extrem de rapid. Din nefericire, dihorul pătat este o specie pe cale de dispariție, România fiind locul unde se mai regăsesc unele dintre puținele populații din Europa.

Unde trăiește dihorul pătat

Fiind un animal protejat prin lege încă din anul 1993, dihorul pătat preferă zonele aride și de stepă. Astfel, în zona Dobrogei se mai regăsesc în jur de 5oo de exemplare, fiind un animal pe cale de dispariție.

Acesta poartă numele oficial de Vormela peregusna, iar botul său lung și ghearele ascuțite îl fac unul dintre cei mai buni săpători ai naturii, fiind capabil să construiască galerii uimitoare. Despre dihor se mai știe că are blana deasă și lucioasă și că este un animale nocturn.

Dihorii pătați se hrănesc cu alte animale din mediul subteran, asemenea cârtițelor, șobolanilor de apă sau orbeților. În timpul zilei, dihorii rămân în vizuina creată cu multă grijă, ieșind doar în timpul nopții pentru hrană. Această specie este una solitară, căutând companie doar în perioada de reproducere.

Dihorii mențin echilibrul în ecosistem

Importanța dihorilor este legată de faptul că aceștia țin sub control populația de rozătoare, un factor foarte important. Altminteri, rozătoarele care se înmulțesc rapid, ar putea să distrugă recoltele oamenilor. De asemenea, dihorul pătat mai consumă și viermi, șopârle și insecte.

Dihorii pătați sunt pe cale de dispariție, fiind des confundați cu dihorii normali și uciși de oamenii care doresc să-și protejeze animalele de curte. Un alt mod de a afecta viața dihorilor este pășunatul intens, deoarece aceștia rămân fără harnă.

Oamenii trebuie să acorde atenție acestor factori pentru a ajuta la salvarea speciei. Astfel, capturarea sau uciderea lor este interzisă prin lege, dar și folosirea de produse chimice puternice în zonele în care aceștia trăiesc.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia