Românii care locuiesc la curte și nu respectă legea riscă amenzi usturătoare. În unele cazuri, sumele se ridică până la 20.000 de lei.

Este vorba despre românii care ard deșeuri compostabile în propriile curți.

Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și a deșeurilor compostabile este interzisă prin Legea Compostului, ce a intrat în vigoare la data de 20 februarie 2021.

Conform acestei legi, arderea acestor deșeuri este interzisă, devenind contravenție.

Persoanele care nu se supun legii riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei, în cazul în care sunt persoane fizice.

Pe de altă parte, amenzile în cazul persoanelor juridice sunt uriașe, fiind cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Amenzile sunt aplicate de către comisarii Gărzii de Mediu.

Ce facem cu deșeurile

Potrivit legii, ”este obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe.

Persoanele fizice și juridice care generează deșeuri biodegradabile au obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor”.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *