Vremea se schimbă radical. Meteorologii au emis luni o avertizare Cod portocaliu de averse pentru opt județe din țară, în timp ce cea mai mare parte a teritoriului va fi sub avertizare Cod galben.

Codul portocaliu vizează județele Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și parțial județele Mehedinți și Sibiu.

În aceste zone vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40-50 l/mp și pe arii restrânse de peste 60-70 l/mp.

De asemenea, ANM a emis și o avertizare Cod galben care vizează restul țării, cu excepția județelor Arad, Timiș, Botoșani și Iași.

În aceste zone, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

Avertizările sunt în vigoare de luni de la ora 10.30 până marți la ora 22.00.

Alerte de ultimă oră emise de meteorologi! Vorbim despre o avertizare meteo Cod portocaliu de vijelii puternice, valabil până mâine seară. Directorul ANM, Elena Mateescu, vine cu prognoza de ultimă oră.

”Până mâine seară, la ora 22:00, vorbim în sud-vestul Carpaților Meridionali, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei de o avertizare meteorologică de Cod portocaliu ce vizează ploi însemnate cantitativ, la valori care pot cumula 40-50 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse peste 70-90 de litri pe metru pătrat, deci aversele torențiale care pot fi însoțite și de intensificări ale vântului, local cu aspect de vijelie și izolat căderi de grindină.

În același timp, până mâine seară, la ora 22:00, vorbim și de o avertizare meteorologică de Cod galben tot pentru fenomene de instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, zona de munte, local zona Munteniei, acolo unde valorile cantităților de precipitații pot depăși, pe secvențe scurte de timp, 25-40 de litri pe metru pătrat, iar prin cumulare, la nivel local, 50-70 de litri pe metru pătrat.

În același timp, vorbim și de disconfort termic accentuat, pentru că și astăzi valorile de temperaturi au depășit în partea de sud-est a țării, 34 de grade Celsius s-au apropiat de pragul unei zile de caniculă.

Având în vedere gradul mare de umezeală, cu siguranță disconfortul termic a fost unul accentuat, iar temperaturile resimțite au depășit 38-40 de grade și dacă debutul săptămânii va fi caracterizat în continuare de fenomene de instabilitate atmosferică, de la mijlocul săptămânii, mai precis de joi, din nou valorile de temperaturi la nivelul maximelor vor depăși 35 de grade, ceea ce înseamnă din nou val de căldură în zona țării noastre”, a precizat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.