Știri Agricole

Alertă meteo! Ciclonul Daniel lovește România – Vin fenomene meteo extrem de periculoase

În ultimele zile, ciclonul Daniel a adus furtuni devastatoare în sudul Europei. Zone extinse din Grecia s-au confruntat cu căderi de apă de peste 500-600 de litri pe metru pătrat în decurs de 24 de ore. Este România în pericol să fie lovită de aceste manifestări? ANM vine cu explicații.

Elena Mateescu, directorul ANM, a analizat efectele devastatoare ale furtunii Daniel care a făcut ravagii în sudul Europei şi a explicat cum va fi afectată vremea în România. Iată prognoza meteo actualizată.

„Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece, având în vedere modul de formare a acestor tipuri de cicloni mediteraneeni, încărcați cu o masă de aer foarte ridicată.

Într-adevăr, și pe fondul aerului tropical anterior, pentru că ne amintim, Grecia a înregistrat temperaturi record și practic multe zile a înregistrat temperaturi peste 40° și atunci când se face schimbul de masă de aer în direcția acelor de ceasornic, specific pentru zona emisferei nordice, atunci când vorbim de cicloni de origine tropicală, practic, pentru că diferențele sunt foarte mari, nucleul acela încărcat cu foarte multă căldură, conform Antena 3.

Practic observăm nuanțele de roșu, care înseamnă cantități enorme de precipitații sub cod roșu, dar partea ionică, în special insulele, pe cantități de precipitații, în timp ce restul părții de sud a Greciei sub avertizare de cod roșu de intensificări mari ale vântului, viteze peste 80-100km/h.

Într-adevăr, meteorologul elen la televiziunea elenă de știri confirmă această cantitate (n.r 650 l/mp) în ultimele 24 de ore la nivel local și tocmai de aceea am urmărit și noi, practic meteorologii români, ceea ce s-a întâmplat, ca și geneză și mod de manifestare, pentru că este posibil ca această cantitate, în condițiile în care Serviciul Meteorologic Elen va prelungi codul roșu până joi, așa cum arată traiectoria și posibilitatea din această perspectivă, să depășească această cantitate, dacă într-adevăr ea se și va confirma la nivel local, prin rețeaua de stații meteorologice elene pe care o gestionează serviciu meteorologic elen.

Fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense
Într-adevăr şi Spania a fost lovită, sudul Italiei, Croația și practic și Grecia cel mai mult, pentru că intensitatea traiectorii, așa cum spuneam, diferențele foarte mari de temperatură și aerul foarte umed a dus la ceea ce înseamnă ciclogeneza explozivă a acestui ciclon „Daniel” care a determinat practic și scăderea temperaturilor cu 10-15° brusc.

Și de aici câmpul de masă de aer cald și rece a generat ceea ce înseamnă aceste intensificări ale vântului și nu în ultimul rând aceste cantități record până la urmă, dacă se vor confirma, într-adevăr, nu știam meteorologic elen (…)

Din păcate, așa cum spuneam, fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense, aș putea să numesc chiar agresive prin modul de manifestare pe durate și aceste treceri de la schimb de temperaturi foarte înalte, care a afectat pe o lungă perioadă și a generat acele incendii de vegetație.

Practic, condițiile meteorologice favorizează prin temperaturile foarte ridicate, prin fenomenul de secetă, pentru că Grecia este din această perspectivă o zonă vulnerabilă și pretabilă, sau prin direcția vântului, propagare foarte mare și în timp scurt a ceea ce înseamnă incendiu de vegetație.

ANM, prognoza meteo pentru România
La acest moment, din punctul de vedere al zonei țării noastre, semn că și noi ne aflăm departe la zona periferică a ceea ce ar putea însemna câmpul de masă de aer mai rece, pentru că deja și la noi temperaturile au scăzut foarte mult.

De la 34° debutul lunii septembrie nu vom mai înregistra și nu vom mai depăși în următoarele zile 28-29°, dar vom avea și noi intensificări ale vântului.

Nu trebuie să excludem niciodată posibilitatea apariției fenomenelor extreme.

După ce o vară întreagă s-a luptat cu incendii de proporții, Grecia a fost măturată în ultimele zile de ciclonul Daniel. Furtuna a provocat, pe lângă pagubele materiale, și victime în rândul populației. După 10 ore de manifestări extreme, mai multe zone au rămas fără energie electrică.

România nu este departe geografic de zona de acțiune a ciclonului Daniel. Din fericire, șansele să fim loviți de aceste furtuni devastatoare sunt minime. Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat cum va fi afectată vremea în România în această perioadă. Riscăm să ne confruntăm cu acele cantități enorme de precipitații?

Țara noastră se va confrunta cu o stabilizare a temperaturilor. Astfel, de la 34-35 de grade în debut de septembrie, nu vom mai ajunge la maxime mai mari de 28-29 de grade în următoarea perioadă.

România nu s-a confruntat cu căderi impresionante de apă în această perioadă, precum Grecia sau Bulgaria. În schimb, vântul a pus probleme. ANM avertizează că intensificări puternice se mai pot semnala.

”Cu siguranță mâine și tot parcursul până la sfârșitul săptămânii vom mai consemna astfel de perioade. Cantitățile de precipitații și aria precipitațiilor sunt în ameliorare, semn că, într-adevăr, de interes rămân în mod deosebit intensificările de vânt și regimul de temperaturi”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

Prognoza emisă recent de ANM pentru următoarele săptămâni anunță un deficit de precipitații și o intensificare a secetei. Cu toate acestea, meteorologii nu exclud apariția unor fenomene extreme.

”Nu trebuie să excludem niciodată posibilitatea apariției fenomenelor extreme. Sigur că da, influențate și de caracteristicile climatului din zona țării noastre, pentru că atunci când emitem cod roșu pentru tipuri de fenomene meteorologice extreme, indiferent de sezonul în care ne aflăm, ne raportăm la ceea ce înseamnă condițiile climatice din țara noastră“, a mai spus șefa ANM.

Aversele însemnate cantitativ de ploaie, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, inundații, scăderi bruște de temperatură – de 6 până la 8 grade Celsius, se vor manifesta pe întreg teritoriul țării, astfel:

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.