Apariția mucegaiului este favorizată de un grad ridicat de umiditate. Acesta nu apare doar la exterior, ci și la interior, putând să pună în pericol sănătatea persoanelor care suferă de astm și alergii.
De ce apare mucegaiul negru?
În sezonul rece, mucegaiul apare din cauza diferențelor de temperatură dintre interior și exterior. Atunci când în cameră este mai cald, dar și mai multă umezeală, se creează condens, ceea ce favorizează apariția mucegaiului.
Desigur, există și cauze mult mai grave și mai greu de rezolvat, începând cu o izolație nefavorabilă a clădirii. Dacă apa se infiltrează în pereții casei, atunci există o mare șansă ca mucegaiul să apară pe pereți.
Cum putem preveni apariția mucegaiului:
Una dintre cele mai simple și deloc costisitoare metode de a preveni apariția mucegaiului este ventilația. Camerele trebuie aerisite zilnic, ajutând, astfel, la eliminarea umezelii.
De asemenea, dacă în cameră există multă umiditate, atunci un dezumidificator este bine venit. Acesta nu necesită o investiție mare, însă are un efect pozitiv și rapid.
Mucegaiul își face apariția mai greu atunci când camera este aspirată mai des. De asemenea, este important să ștergeți praful des. În plus, nu uscați hainele în camere neaerisite – acest lucru va crește nivelul de umiditate și, implicit, va favoriza apariția mucegaiului.
Soluții naturale care te ajută să scapi de mucegai
Dacă nu doriți să apelați la soluțiile antimucegai din comerț, vă puteți folosi de câteva variante naturale, folosind produse pe care, cel mai probabil, le aveți deja în casă. Iată care sunt acestea:
Oțetul – oțetul poate ucide până la 82% din toate tipurile de mucegai. Aciditatea oțetului ajută la îndepărtarea mucegaiului și la eliminarea mirosului neplăcut.
Acesta se pulverizează pe suprafața afectată și se lasă să acționeze timp de o oră. După această perioadă, suprafața se curăță cu o cârpă curată, iar camera se ventilează. Mirosul de oțet va dispărea în doar câteva ore.
Bicarbonat de sodiu – amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu apă, pulverizează suprafața cu această soluție și freacă bine cu o perie. Apoi, soluția se folosește din nou, de data asta așteptând să acționeze, fără s-o îndepărtăm, pentru a ucide sporii de mucegai.
Apă oxigenată – apa oxigenată se poate folosi pe orice suprafață, însă este important să încercați pe o bucată mică pentru a vă asigura că nu va decolora suprafața. Se folosește apă oxigenată cu o concentrație de 3% într-un recipient cu pulverizator. Lăsăm apa oxigenată să acționeze timp de 10 minute, după care se șterge mucegaiul. Suprafața curată se șterge, apoi, cu o cârpă uscată.
Suc de lămâie – folosește sucul de la 5 lămâi. Acesta se pulverizează pe suprafața afectată, urmând să-l lăsăm să acționeze timp de 5 minute. După această perioadă, suprafața se șterge cu o cârpă curată și uscată.