Știri Agricole

AFIR: 50.000 de euro pentru micii fermieri

Fonduri europene pentru micii fermieri, prin AFIR. Ferma mică beneficiază de un ajutor de până în 50.000 de euro, fonduri europene nerambursabile în procent de maxim 85% din costurile eligibile. Banii se acordă pe proiecte depuse în cadrul intervenției DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni.

Micii fermieri care vor să acceseze fonduri europene trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Cea mai importantă este legată de dimensiunea exploatației, iar a doua este ca fermierul să fie persoană juridică.

Astfe, micii fermieri care se încadrează să acceseze fonduri europene trebuie să:

dețină o fermă cu o dimensiune economică cuprinsă între 4.000 și 11.999 SO, respectiv 2.000 și 11.999 SO pentru fermele zootehnice populate cu rase autohtone;
prezinte un plan de afaceri în care prezintă situația exploatației și obiectivele pe 3 ani;
figureze în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție;
demonstreze asigurarea cofinanțării investiției.

Investițiile în procesarea de la nivelul fermei, inclusiv dotările aferente, vor reprezenta o componentă secundară a proiectului (din punct de vedere financiar).

În cazul în care proiectul prevede investiții în echipamente de irigații la nivelul fermei acestea sunt eligibile doar dacă, îndeplinesc condițiile specificate în art 74 din Reg. (UE) nr. 2115/2021, iar la nivelul proiectului, este demonstrat faptul că:

a) în urma evaluării ex-ante, investiţia asigură posibile economii de apă de minimum 10%;

b) în cazul în care investiţia afectează corpuri de apă subterană sau de suprafaţă care au fost identificate ca nesatisfăcătoare în planul corespunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă, este realizată o reducere efectivă a utilizării apei de minimum 50% din posibilele economii stabilite la punctul a) sau în conformitate cu procentul stabilit de autoritatea competentă (dacă este cazul), care să contribuie la atingerea stării bune a acelor corpuri de apă.

Plan de afaceri pentru o mică fermă care accesează fonduri europene

Proiectul pentru mica fermă care accesează fonduri europene trebuie să conțină și un plan de afaceri. Acesta vizează dezvoltarea exploatației inclusiv din perspectiva îmbunătățirii orientării către piață a exploatației, dar și investițiilor prin care se consolidează. Intervenția va viza producția agricolă primară prin investițiile tangibile și intangibile legate de modernizarea exploatației.

Astfel sprijinul poate viza optimizarea activității agricole a fermelor de mici dimensiuni, atât din punct de vedere economic cât și al cerințelor legate de mediu, prin construcții noi sau modernizarea acestora, prin accesul la utilități, dotarea cu utilaje şi/sau echipamente performante dar și la adoptarea soluțiilor digitale care să permită aplicarea unor bune practici de gestionare a resurselor și factorilor de producție, practicarea unei agriculturi de precizie și optimizarea lucrărilor agricole.

În vederea obținerii produselor cu valoare adăugate, în cadrul intervenției vor fi eligibile inclusiv investițiile în componentele de condiționare și/sau depozitare și/sau de procesare a produselor agricole obținute la nivelul fermei. Procesarea va fi vizată doar ca o componentă secundară în cadrul proiectului. Astfel în vederea creării unor mici capacități de condiționare/procesare fermierii pot aduce valoare adăugată propriilor produse, iar operațiunile propuse în planul de afaceri pot viza atât pregătirea pentru vânzare a produselor agricole primare cât și a celor procesate la nivel de fermă.

Micii fermieri care accesează fonduri UE prin intervenția  DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni se angajează că nu reduc dimensiunea economică prevăzută la depunerea cererii de finanțare a exploatației agricole pe durata de execuție a contractului cu mai mult de 15%. Prin excepție, în cazul pepinierelor marja de fluctuație de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare.

Cu toate acestea, dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nicio situație, sub pragurile minime de 4.000 SO, respectiv 2.000 SO (după caz) stabilite prin condițiile de eligibilitate. Solicitantul va face dovada comercializării producției proprii în procent de minimum 20%.

Fermierii și antreprenorii din mediul rural au la dispoziție o aplicație de mobil prin care pot verifica permanent oportunitățile de finanțare cu fonduri europene prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Noua aplicație gratuită, lansată de AFIR, își propune să asigire „o comunicare cât mai facilă și rapidă cu solicitanții și cu beneficiarii investițiilor finanțate”, a anunțat vineri agenția Ministerului Agriculturii, printr-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Prin aplicația AFIR Info se transmit „în cel mai scurt timp informații oficiale privind fondurile europene nerambursabile acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală”, a precizat AFIR.

De asemenea, beneficiarii finanțărilor nerambursabile pot verifica inclusiv statusul proiectului și vor primi notificări de fiecare dată când apare o noutate, prin intermediul AFIR Info.

În acest fel, beneficiarii vor avea permanent acces la date precum: Cererile de finanțare, profilul firmei de consultanță, ultimele comunicate de presă, ultimele informații de interes public privind fondurile FEADR și AFIR.

Totodată, AFIR Info oferă o nouă experiență privind relațiile cu publicul prin modulele de comunicare care sunt facile și intuitive. Utilizatorul poate selecta din aplicație județul sau regiunea și pentru a avea acces imediat la datele de contact ale Oficiului județean sau ale Centrului Regional de care aparțin solicitanții sau beneficiarii noștri.

Aplicația AFIR Info poate fi descărcată din magazinele on-line ale principalelor sisteme de operare mobile: Google Play (AFIR info – Aplicații pe Google Play) și App Store (AFIR Info).

AFIR susține că aplicația sa este „prima de acest gen la nivelul instituțiilor publice centrale care gestionează fonduri europene”.

Agenția așteaptă sugestii, opinii sau observații privind aplicația mobilă AFIR Info, la e-mail consultare@afir.info .

Reamintim că AFIR și-a lansat recent și noul site pentru fondurile europene din noul ciclu financiar.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.