AgromediaDescoperă

Adevărul despre ouăle fără colesterol: ce conțin acestea și cum trebuie consumate

Adevărul despre ouăle fără colesterol: ce conțin acestea și cum trebuie consumate
Adevărul despre ouăle fără colesterol: ce conțin acestea și cum trebuie consumate

Ouăle fără colesterol au devenit, în ultima perioadă, o senzație pe piața românească. Producătorii își promovează produsele ca fiind mult mai sănătoase, având un preț pe măsură. Totuși, specialiștii atrag atenția asupra acestui nou produs și ne explică modul în care trebuie consumate ouăle, de fapt.

Cum ne afectează colesterolul organismul

Colesterolul este de două tipuri: cel sintetizat în organism și descompus în ficat (colesterolul sanguin) și cel ce se găsește în alimentele pe care le consumăm (colesterolul din dietă). Acesta este un lipid foarte imporant pentru organismul uman, ajutând la formarea membranei celulare, a celulelor nervoase, a encefalului, acizilor biliari, în sinteza vitaminei D și a unor hormoni (testosteron, estrogen, cortizol).

Colesterolul HDL – lipoproteine cu densitate mare, este ceea ce numim colesterolul „bun”, fiind un aliat care luptă împotriva bolilor vasculare. Colesterolul LDL – lipoproteine cu densitate mică, este ceea ce numim colesterolul „rău”, cel care se depune pe pereții vasculari și poate provoca afecțiuni grave ale inimii.

Cum afectează consumul de ouă nivelul de colesterol

Deși este un subiect dezbătut de multă vreme, oamenii de știință au ajuns la concluzia că introducerea ouălor în dieta noastră nu ne afectează neapărat nivelul de colesterol. Această concluzie este valabilă și în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Un gălbenuș de ou conține aproximativ 200 mg de colesterol, tocmai de aceea există persoane care consumă mai degrabă albușul oului. Totuși, în gălbenuș se regăsesc și alte vitamine și minerale importante, precum acizii grași omega-3 și omega-6, vitaminele D și a grupei B, carotenul, fierul, calciul, zincul sau fosforul care îmbunătățesc starea generală a organismului.

Este important mediul în care sunt crescute găinile în raport cu o mai bună calitate a ouălor?

Oamenii de știință au susținut că mediul în care sunt crescute găinile nu ar afecta calitatea ouălor. Unul dintre studiile efectuate a avut în vizor două loturi de găini: unul întreținut în sistem intensiv și cel din urmă – extensiv.

Experimentul a demonstrat că ouăle provenite de la sistemul extensiv, cel apropiat de o creștere naturală, au conținut mai puțin colesterol. Există totuși și o altă implicație care ține de faptul că ouăle provenite de la aceste găini aveau dimensiuni mai mici.

Un alt punct de vedere interesant al oamenilor de știință este legat de culoarea cojii oului. Oamenii de știință au ajuns la următoarele concluzii:

  • ouăle cu coajă albastră conțin 238,6mg colesterol (pentru o greutate medie de 49,7g/ou)
  • ouăle cu coajă maro conțin 250,5mg colesterol (pentru o greutate medie de 58,1g/ou)
  • ouăle cu coajă albă conțin 225,5mg colesterol (pentru o greutate medie de 53,5g/ou).

Așadar, nivelul de colesterol crescut în cazul celor cu coajă maro este legat de greutatea mai mare a acestuia.

Au sau nu mai puțin colesterol ouăle de găină Araucana?

Găinile Araucana sunt foarte populare datorită faptului că produc ou albastre despre care se spune că ar conține mai puțin colesterol. Totuși, această afirmație este falsă. Dimensiunea ouălor este mult mai mică decât a celor normale, așa că este normal ca acestea să conțină mai puțin colesterol.

În plus, ouăle care provin de la găinile Araucana au gălbenușul mai mare și albușul mai mic, ceea ce înseamnă o cantitate mai mare de colesterol și mai mică de proteină.

Câte ouă putem consuma pe zi?

Specialiștii susțin că nu există ouă care să nu conțină colesterol, însă consumul acestora nu ne afectează sănătatea. Conform acestora, consumul de 1-2 ouă pe zi nu aduce decât beneficii. În cazul persoanelor care au probleme de sănătate, cantitatea potrivită trebuie aflată de la medicul specialist.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia