Știri Agricole

A murit inginerul silvic Bogdan Nicolae. Ce a făcut în Focșani este unic

A murit inginerul silvic Bogdan Nicolae. Ce a făcut în Focșani este unic
A murit inginerul silvic Bogdan Nicolae. Ce a făcut în Focșani este unic

A murit Bogdan Nicolae, inginer silvic. Trista veste a fost făcută publică de familia acestuia, anunță ziaruldevrancea.ro.

„A plecat dintre noi Bogdan Nicolae, inginerul silvic care s-a ocupat toată viața de împădurirea Munților Vrancei și a reușit să facă o adevărată grădină botanică în fața blocului. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Familia!”

Bogdan Nicolae a fost inginer silvic și din dragoste pentru plante a făcut ceva unic în România. Iată ce a reușit să realizez în curtea blocului în care locuia, în Focșani.

A murit inginerul silvic Bogdan Nicolae

Locuind la bloc, în Focșani, dar fiind extrem de pasionat de plante, a vrut să aducă și celorlalți locatari din carierul său această bucurie. Astfel, a făcut ceva unic, chiar în curtea blocului!

O mini grădină botanică a prin viața sub mâinile iscusite ale  inginerul silvic Bogdan Nicolae. A plantat  62 de specii de arbori și arbuști dintre cei mai valoroși, realizând o întreagă oază de verdeață. 

A murit inginerul silvic Bogdan Nicolae. Ce a făcut în Focșani este unic

Inginerul silvic Bogdan Nicolae a fost profesor, iar când a devenit pensionar a realizat o grădină specială din bani proprii în Focșani.

Nicolae Bogdan a fost inginer silvic timp de peste 40 de ani și se mândrește cu înființarea a zeci de mii de hectare de pădure în toată Țara Vrancei, în calitatea sa de șef al Serviciului de Împăduriri din cadrul Direcției Silvice Focșani, copaci care îl ajung din urmă ca vârstă. 

A crescut în satul Spinești din comuna Vrâncioaia, un loc feeric, înconjurat de păduri.

Pentru ca trecătorii confundau gradina botanică din fața blocului cu un tufăriș oarecare, în vară, focșăneanul a scris cu propria mână placuțe cu denumirile științifice și populare ale copaceilor care atrag acum privirile trecătorilor.

Aici pot fi admirate singurele exemplare de Tisa din Focșani, un arbore de esență tare din care dacii făceau săgeți și cuie, dar și unicele exemplare de Ginkgo Biloba, cel mai vechi arbore de pe Terra, vechi de 180 de milioane de ani, denumit și Arborele Templu, originar din Extremul Orient. În micul parc dintre blocuri trăiesc într-o armonie fragilă gutui japonezi, alături de brăduți argintii, molizi, mesteceni, calini, ficuși, magnolii, ulmi și multe alte tufe decorative adunate din toată țara, conform informațiilor oferite de ziaruldevrancea.ro.

Nu și-a văzut dorința de a reînverzi orașul Focșani

Din păcate, inginerul Nicolae Bogdan s-a stins cu o mare durere în suflet. Făcuse mai multe solicitări către primăria Focșani, pentru a-și oferi experiența spre remenajarea unor spații verzi în oraș. Din păcate, nu a fost luat în seamă și niciun parc nu a beneficiat de măiestra inginerului agricol. 
Singurul loc unde a putut să-și pună amprenta a fost grădina de 800 de metri pătraţi de lângă bloc. Chiar dacă mulți oameni au admirat strădania bătrânului, au fost și oameni care au distrus, din varii motive, arborii plantați cu greu de acesta.

 Inginerul Nicolae Bogdan era nevoit, în ultimii ani de viață, să protejeze mica grădină pe care a amenajat-o. Administratorul blocului care i-a ajutat să crească plantele consideră că după stingerea inginerului e posibil ca grădina sa își piardă, ușor ușor, din frumusețe, nemaifiind îngrijită.

„Am fost la viața mea, prin natura meseriei, în multe țări și am rămas impresionat de cultul pe care multe țări îl au față de pădure și față de zonele verzi ale orașelor. Am văzut oameni maturi sau copii care pun mâna pe o floare, o miros și încântați, o mângâie, după care pleacă mai departe. Am văzut și la noi ceva asemănător: persoane de toate vârstele, de toate pregătirile profesionale trec pe lângă plante, apleacă creanga, miros florile, rup creanga și pleacă mai departe cu ea. Mă doare când văd asta! Aici mereu trebuie să fiu atent, pentru ca din cele 75 de specii pe care le-am avut mi-au mai rămas 62. Am un arbore de Ginkgo Biloba căruia nici nu i-am pus plăcuță pentru că sigur ar fi fost distrus până acum! Sunt câteva sute de exemplare în țară din acest arbore valoros din care se fabrică medicamente, trei sunt în Vrancea, din care doi în grădina mea! Unul dintre cei mai vechi arbori se află la Grupul Școlar Agricol Odobești”, spunea creatorul unicei grădini botanice din Focșani, pentru ziaruldevrancea.ro.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.