Pe măsură ce se apropie Crăciunul, cererea pentru carnea de porc crește substanțial, iar acest lucru influențează major prețurile. Deocamdată, în supermarketuri prețul cărnii de porc variază între 16 lei/kg (la ofertă) și 40 lei/kg în cazul specialităților, în timp ce la intrarea în abator prețul porcului viu este de puțin peste 7 lei/kg.
Datele Ministerului Agriculturii, prin Comisia de Clasificare a Carcaselor, indică un preț mediu al porcului în viu, la intrarea în abator, cuprins între 7,1 lei/kg și 7,24 lei/kg în funcție de greutate.
Prețul este mai mic decât anul trecut, când a fost de 8,03 lei pe kilogram (față de 10,05 lei/kg în 2023), însă foarte mulți dintre gospodari vând porcul în viu la prețuri care ajung la valori mai mult decât duble.
Cât costă un porc de 100-150 de kilograme cu mai puțin de două luni înainte de Crăciun
Dincolo de faptul că, dacă nu cumpără din magazine specializate trebuie să ducă bucăți de carne la laboratoarele ANSVSA pentru analiză, trebuie spus că greutatea inițială a porcului scade considerabil după tăiere.
Potrivit site-urilor de specialitate, imediat după sacrificare, înainte de a fi tranșat, porcul pierde circa 15% din greutate, doar prin scurgerea sângelui.
Tradițional, imediat după ce a fost înjunghiat și a trecut timpul necesar scurgerii sângelui, gospodarii trec la pârlirea porcului, operațiune absolut necesară pentru obținerea unui șorici fraged. Și la această procedură porcul pierde din greutate. După tranșarea porcului este obligatorie golirea și curățarea intestinelor și a burții, ajungându-se în total la o pierdere din greutatea porcului „în viu” de circa 25 – 28%.
Cum se calculează greutatea animalului, fără a-l urca pe cântar? Ar fi dificil să faci porcul să se urce pe cântar și să stea liniștit până poți citi greutatea indicată. Dar specialiștii în creșterea porcilor folosesc frecvent o formulă, bazată pe măsurători, potrivit Agrointel.ro.
Primul pas – se măsoară lungimea porcului (L), începând din spatele urechilor şi până unde începe coada
Pasul doi – se măsoară circumferinţa porcului (C), care se face din spatele picioarelor din faţă ale animalului.
Greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G.
Formula de calcul:
G = C x C X L x 69,3
unde:
G – Greutatea aproximativă a porcului
L – lungimea porcului
C – circumferinţa porcului
69,3 – constanta de calcul
Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulţeşte greutatea aproximativa cu 0,72
Carcasa = G x 0,72
Model calcul:
L= 1,02 m
C = 1,27 m
G = C X C X L x 69,3 = 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3 = 114 kg
Greutatea carcasei este G X 0,72, adică 82 kg.
Asta înseamnă că porcul de 114 kg „pierde” după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.








