Agromedia

Cât costă un porc de 100-150 de kilograme cu mai puțin de două luni înainte de Crăciun

Deși prețurile oficiale la carnea de porc (în viu) sunt, paradoxal, mai mici decât în 2024, românii care caută să cumpere porc pentru masa de Crăciun descoperă diferențe uriașe în funcție de județ, cu prețuri în gospodării care ajung și la 17 lei/kg. În același timp, diferența dintre prețul de la poarta fermei și cel din supermarketuri poate fi de până la patru ori.

Prețurile la carnea de porc pentru Crăciun nu au crescut atât de mult față de anul 2024, însă acest lucru depinde de județul din care este achiziționat. În același timp, diferența dintre prețul din gospodărie și cel din supermarket ajunge și la de patru ori.

Pe măsură ce se apropie masa de Crăciun, cererea pentru carnea de porc crește substanțial, ceea ce influențează major prețurile. Deocamdată, în supermarketuri prețul cărnii de porc variază între 16 lei/kg (la ofertă) și 40 lei/kg în cazul specialităților, în timp ce la intrarea în abator prețul porcului viu este de puțin peste 7 lei/kg.

Ministerului Agriculturii, prin Comisia de Clasificare a Carcaselor, anunță că prețul mediu al porcului în viu, la intrarea în abator, este cuprins între 7,1 lei/kg și 7,24 lei/kg în funcție de greutate.

Aceste preț este unul mai mic decât în 2024, când a fost de 8,03 lei per kilogram, față de 10,05 lei/kg în 2023. Foarte mulți gospodari vând, însă, porcul în viu la prețuri care ajung la valori mai mult decât duble.

Câteva exemple de preț pentru kilogramul de porc în viu, în funcție de zonă, prețuri cerute pe rețelele de socializare:

Ilfov: 10 lei/kg, 11,5, 12 sau chiar 15 lei/kg
Argeș: 16 lei/kg
Timiș: 17 lei
Gorj: 13 lei/kg
Mureș: 14 lei/kg

Alte anunțuri, care nu preciează însă și localitatea indică prețuri de 14-15 lei/kg pentru un porc de 120 kg sau 17 lei/kg pentru unul de 100 kg.

În general, prețul pentru porcii în viu este mai mare dacă porcul este mai mic, adică are mai puțină grăsime, și mai mic dacă porcul este mai mare, de peste 150-180 kg.

Cum se calculează greutatea unui porc

Greutatea inițială a porcului scade considerabil după tăiere, iar potrivit site-urilor de specialitate, imediat după sacrificare, înainte de a fi tranșat, porcul pierde circa 15% din greutate numai prin scurgerea sângelui.

Imediat după ce este înjunghiat și se scurge sângele, gospodarii trec la pârlirea porcului pentru a obține acel șorici fraged. Și la această procedură porcul pierde din greutate. Apoi, se golește și se curăță intestinele și burta, ajungându-se în total la o pierdere din greutatea porcului în viu de circa 25-28%.

Specialiștii în creșterea porcului folosesc frecvent o formulă pentru măsurarea greutății porcului, pentru că ar fi greu ca acesta să stea pe cântar. Iată formula pentru măsurarea greutății sale:

Primul pas – se măsoară lungimea porcului (L), începând din spatele urechilor şi până unde începe coada
Pasul doi – se măsoară circumferinţa porcului (C), care se face din spatele picioarelor din faţă ale animalului.
Greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G.
Formula de calcul:

G = C x C X L x 69,3

unde:

G – Greutatea aproximativă a porcului
L – lungimea porcului
C – circumferinţa porcului
69,3 – constanta de calcul

Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulţeşte greutatea aproximativa cu 0,72

Carcasa = G x 0,72

Model calcul:

L= 1,02 m
C = 1,27 m
G = C X C X L x 69,3 = 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3 = 114 kg
Greutatea carcasei este G X 0,72, adică 82 kg.
Astfel, un porc de 114 kilograme pierde, după sacrificare și tranșare, 32 de kilograme, adică 28% din greutatea inițială.

Aplicând acest procent de 28% la o greutate a porcului de 200 de kilograme, rezultă că persoana care l-a cumpărat va rămâne cu doar 144 de kilograme, pe care a plătit suma totală de 3.000 de lei, adică aproape 21 lei/kg.

Crescătorii nici măcar nu mai obțin profit

Vasile Sălăgean, din comuna Sărmașu, județul Mureș, crește porci de peste 15 ani. Deși activează în construcții, suinele l-au ajutat să rotunjească venitul familiei an de an. Totuși, câteodată este de părere că munca nu mai rentează, iar banii obținuți pe porcii de Crăciun nu mai acoperă cheltuielile cu hrana și munca pentru îngrijirea animalelor.

El are zece scroafe gestante, dar și porci care pot fi tăiați de Crăciun. Pentru că prețurile din acest an sunt similare cu cele practicate cu ani în urmă, Vasile a ajuns să vândă un porc de 120 de kilograme cu prețuri între 11 și 15 lei per kilogram, ceea ce îl nemulțumește.

„Cresc porci de 15 ani și acum am 10 scroafe care trebuie să fete, trei vieri de carne din rasa Pietrain. Nu sunt toate animalele rasa aceasta, am și Marele Alb și unii corciți cu Bazna. Acum am la vânzare doar o bucată pe care vreau să o dau pentru tăiat, de 120 de kilograme și niște purcei de 8-9 săptămâni. La noi sunt prețuri mici, pornesc de la 11, 12 până la 15 lei/kilogram, în viu”, a spus crescătorul.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia