Una dintre cele mai mari bucurii ale lunii iulie este apariția uneia dintre cele mai apreciate legume: dovlecelul. Acesta are un gust deosebit, foarte puține calorii și este extrem de ofertant pentru preparatele ușoare de vară.
Vă prezentăm trei rețete simple care au în prim plan dovlecelul.
Chifteluțe de dovlecel
Pentru această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg de dovlecei
- 5 căței de usturoi
- o legătură de mărar
- o legătură de pătrunjel
- 3 ouă
- 4 linguri de făină
- Sare
- Piper
- 250 grame morcov (opțional)
- 250 grame brânză telemea (opțional)
După ce se spală foarte bine toate legumele, dovleceii și morcovii se dau pe răzătoarea mare și se pun la scurs timp de un sfert de o oră. Între timp, se toacă usturoiul și verdeața cât mai mărunt.
Dovleceii se scurg foarte bine de apă, iar apoi se amestecă și cu celelalte ingrediente într-un bol încăpător. În cazul în care alegeți să puneți și brânză în chiftele, atunci nu mai este nevoie să adăugați sare. De asemenea, dacă vă place mâncare picantă, puteți adăuga și un praf de chilli sau ardei iute tocat mărunt.
Urmează modelarea chiftelelor, iar apoi prăjirea lor în baie de ulei. Uleiul trebuie să fie bine încins atunci când adăugăm chiftelele. Se prăjesc pe ambele părți până se rumenesc, iar apoi se scot pe șervețele pentru absorbția uleiului în exces.
Mâncare de dovlecei cu roșii

Te-ar putea interesa și:
Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- un kilogram de dovlecei
- o ceapă
- 3 linguri de ulei
- 300g roșii proaspete foarte coapte sau roșii la conservă
- mărar
- sare și piper
- usturoi (opțional)
Dovleceii se taie în rondele sau în cubulețe, după preferințe, ceapa se toacă mărunt, iar roșiile, de asemenea, în cubulețe.
Ceapa se pune la călit în ulei, la foc mic, până se înmoaie, apoi se adaugă și dovleceii și se lasă la rumenit. Dovleceii conțin multă apă, așa că nu mai este nevoie să punem în plus.
După ce s-au pătruns dovleceii, se adaugă și roșiile, amestecând cu grijă. După 10 minute vor fierbe și roșiile, așa că se ia mâncarea de pe foc și se poate adăuga mărarul proaspăt și usturoiul dacă doriți.
Dovlecei cu brânză și verdeață la cuptor

3 rețete cu dovlecei: este deliciul lunii iulie
Iată de ce ingrediente veți avea nevoie pentru această rețetă:
- 2-3 dovlecei de mărime medie
- 4-5 ouă
- 250 g brânză telemea
- 200 g smântână
- o legătură de mărar
- o legătură de pătrunjel
- cașcaval sau parmezan
- sare și piper
Pentru această rețetă, se taie dovleceii rondele, iar mărarul și pătrunjelul se toacă mărunt. Se amestecă separat, ouăle cu brânza rasă și cu smântâna, condimentând cu sare și piper după gust.
Dovleceii se așează rondele în tavă, apoi se adaugă amestecul cu ouă și brânză. La final, se presară verdeață și cașcaval sau parmezan ras pentru a se rumeni frumos.
Băgăm tava la cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute, la 180 de grade. Atunci când cașcavalul este rumenit, preparatul cu dovlecei este gata.