Agromedia

Vremea se schimbă radical în România. Temperaturile scad și vin ploile. ANM a emis cod portocaliu de vreme rea

Vremea se schimbă radical în toată țara. Va ploua puternic în majoritatea zonelor, iar temperaturile vor scădea cu până la 10 grade.

ANM a emis noi alerte meteo. Mai multe judeţe, inclusiv Capitala, se află de marţi până miercuri dimineaţă, sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, în acelaşi interval, mai mult de jumătate de ţară aflându-se sub cod portocaliu de vijelii, anunţă meteorologii, care au actualizat prognozele. De asemenea, Bucureştiul şi 15 judeţe se află sub atenţionare cod galben de caniculă.

O avertizare meteorologică cod galben, valabilă în intervalul 2 iulie, ora 10 – 3 iulie, ora 10 vizează instabilitate atmosferică în Crişana, nord-vestul Transilvaniei şi local în Banat, Maramureş, Muntenia şi Moldova.

În cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, precum și în sud-vestul Dobrogei, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Cod portocaliu de vreme rea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, începând de astăzi, ora 10, până mâine, la aceeași oră, în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei și local în Banat și în Maramureș, vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp (1…3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp.

Cod galben de ploi și vijelii

În același interval, în Crișana, nord-vestul Transilvaniei și local în Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Miercuri, manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul şi estul ţării. În Crișana, nord-vestul Transilvaniei și local în Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova, vor fi perioade cu
instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general
de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile
de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, anunţă ANM.

În Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei și local în Banat și în Maramureș, vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1…3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp.

PROGNOZĂ ANM SPECIALĂ PENTRU INTERVALUL 02.07.2024 ORA 10:00 – 03.07.2024 ORA 10:00
ZONA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Canicula și disconfortul termic ridicat vor persista. Din orele serii gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și
se va manifesta prin perioade cu intensificări ale vântului (rafale în general de 60…80 km/h), vijelii, averse torențiale,
descărcări electrice și condiții de grindină. În intervale scurte de timp, 1…3 ore, sau prin acumulare, se vor înregistra
cantități de 15…25 l/mp, izolat posibil 30 l/mp. Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități; minima termică va fi de 18…20 de grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Prognoza ANM pentru luna iulie: Vreme mai caldă decât de obicei în România

Săptămâna 1 – 8 iulie 2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile extracarpatice, dar mai ales în extremitatea de sud-est a ţării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cu excepţia extremităţii de sud-est a ţării, unde regimul pluviometric va fi deficitar, cantităţile de precipitaţii vor fi în general excedentare, mai ales în zonele montane, centrale şi nordice.

Săptămâna 8 – 15 iulie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sudice. Cu excepţia extremităţii de est, de sud şi de sud-est a ţării, unde cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale, regimul pluviometric va fi deficitar, mai ales în zonele montane.

Săptămâna 15 – 22 iulie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă uşor mai accentuată în cele sudice. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 22 – 29 iulie

Mediile valorilor termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi uşor deficitar în regiunile vestice şi nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării.

Sunt vizate temperaturi deosebit de ridicate, caniculă și disconfort termic ridicat.
În cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală și sudul Moldovei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.- au transmis specialiștii ANM.

Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Începând de marți ora 10:00 și până miercuri ora 10:00, regiunile sudului Banatului, Olteniei, Transilvaniei, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș și în zonele montane vor experimenta perioade de instabilitate atmosferică accentuată.

Fenomenele meteorologice anticipate includ averse torențiale, intensificări ale vântului cu rafale cuprinse în general între 50 și 70 km/h, vijelii, grindină și descărcări electrice.

Cantitățile de apă prognozate pot atinge între 20 și 40 l/mp în intervale scurte sau local peste 50 l/mp prin acumulare. Miercuri, 3 iulie, instabilitatea atmosferică va persista, concentrându-se în special în centrul și estul țării.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia