Una dintre cele mai importante tradiții de primăvară începe chiar de 1 martie și este extrem de apreciată de toți românii: Mărțișorul. În fiecare an, în prima zi de primăvară, domnișoarele și doamnele primesc de la bărbați un simbol al aprecierii și respectului lor, un obiect decorativ de pus în piept, alături de șnurul alb și roșu.
Legendele legate de proveniența acestui obicei sunt nenumărate, iar oamenii respectă tradiția pentru a avea un an bun, plin de sănătate și prosperitate. Mărțișoarele se poartă de către femei, prinse la piept, fie o săptămână, fie toată luna martie, în funcție de zona de proveniență.
Proveniența mărțișorului
Fie că este vorba despre vechile legende care duc tocmai la zeul Marte, fie că ascultăm poveștile autohtone, mărțișorul este o tradiție specifică României care a atras dintotdeauna atenția altor popoare. Conform dovezilor arheologice, pe teritoriul României s-au găsit amulete asemănătoare cu mărțișoarele care aveau vechimea de 8.000 de ani.
Una dintre vechile povești susține că șnurul mărțișorului, în culoare albă și roșie, provine de la legenda conform căreia Soarele a fost furat de un zmeu și ținut închis timp de trei anotimpuri. În perioada iernii, un tânăr viteaz a eliberat Soarele de la zmeu, însă a fost rănit în timpul luptei.
Sângele acestuia a pătat zăpada imaculată, iar în acel loc au crescut primii ghiocei, despre care se spune că sunt vestitorii primăverii.
O altă variantă susține că Primăvara, în timpul unei plimbări, a zărit un ghicel pe care l-a îndrăgit și a dorit imediat să-l proteje, îndepărtând zăpada și frunzele din jurul lui. Iarna, simțindu-se atacată, a ripostat și a trimis zăpadă peste ghiocel, însă acesta a fost protejat de mâinile Primăverii care i-au ținut de cald.
În timpul acestui proces, mâinile Primăverii au fost rănite, curgând câteva picături de sânge pe zăpadă și peste ghiocel, simbolizând câștigul acesteia și începerea unui nou anotimp.
De asemenea, despre șnurul mărțișorului se mai spune că ar fi fost tors de baba Dochia, în timp ce ducea oile sus, la munte, ceea ce înseamnă că șnurul este firul anului și al zilelor.
Cele mai cunoscute obiceiuri de 1 Martie
În ziua de 1 Martie, femeile primesc un mărțișor din partea bărbaților. Mărțișorul se poartă fie în prima săptămână a lunii, fie timp de două săptămâni, fie întreaga lună.
După această perioadă, șnurul se leagă de crenguța unui copac, pentru a avea parte de sănătate, noroc și prosperitate întregul an, fiind un important simbol al primăverii.
De asemenea, se spune că în prima zi a lunii martie este bine să consumi vin roșu și să nu te cerți cu nimeni, ca să nu stai supărat până la toamnă.
În Bucovina, fetele sunt cele care le dau mărțișoare băieților, fiind făcute manual de acestea. În schimb, în anumite zone din Moldova și în Maramureș, fetele oferă mărțișoare băieților de 1 martie, iar băieții le oferă mărțișoare de 8 martie.