Sfântul Ștefan, cunoscut ca primul martir al bisericii creștine este prăznuit pe data de 27 decembrie, a treia zi de Crăciun. Sfântul Ștefan a fost primul ucenic de-al lui Hristos care și-a vestit și și-a mărturisit credința.
Viața Sfântului Ștefan
Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre din cauza credinței sale, rugându-se neîncetat pentru ucigașii săi, spunând: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”. Unul dintre tinerii care a fost de față a rămas impresionat de credința Sfântului Ștefan și l-a urmat pe Hristos, devenind Apostolul Pavel.
Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi, din rândul evreilor elenişti, de către Sfinţii Apostoli din Ierusalim.
Numele de Ștefan, de origine greacă, înseamnă „coroană” sau “cunună”. Fiind dedicat complet misiunii sale de a propovădui cuvântul Domnului și de a demonstra că Iisus este Mesia, Dumnezeu l-a înzestrat cu puterea de a face minuni.
Astfel, Sfântul Ștefan a atras atenția autorităţilor iudaice care l-au chemat la judecată și l-au condamnat la moarte, chiar dacă acesta a încercat să le demonstreze cu ajutorul scripturilor că Iisus era Mesia, cel zis de profeți.
Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre și îngropat în mormântul unui creștin. Moaștele sale au fost descoperite cu ajutorul preotului Luchian din Kefar-Gamala care a avut o viziune.
Găsind mormântul din viziune, preotul a putut citi “chiliel”, care în limba ebraică înseamnă “cunună”.
Tradiții de Sfântul Ștefan
Sfântul Ștefan este cunoscut în tradiția populară drept cel care îi ajută pe bolnavi și apărătorul oamenilor care se judecă de multă vreme. În această zi, este bine să dăruiești o icoană cu Sfântul Ștefan sau o candelă.
De Sfântul Ștefan se împart pachete celor care îi poartă numele. În anumite zone ale țării, cum ar în zona Munteniei, se împart pâinici, denumite Pâinicile lui Ştefan, cu formă rotundă, cu trimitere la pietrele cu care a fost acesta ucis.
Este marcată în calendar cu cruce roșie, așa că nu se spală, nu se coase și nu se calcă. De asemenea, este important să nu te cerți cu nimeni.
Rugăciune către Sfântul Ștefan
Sfinte mare mucenice al lui Hristos Ștefane, cel ce ai proslăvit pe Dumnezeu întru mădularele tale cele mucenicești, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinși de nevoi și ispite; ci te roagă pentru noi Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea, și să departeze de la noi pe tot vrăjmasul cel pornit asupra noastră, prin mânia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre.
Roagă-te, sfinte al lui Dumnezeu cu aceeași căldura cu care te-ai rugat pentru ucigașii tăi; roagă-te să depărteze de la noi furia celor fără de Dumnezeu și să ne apere pe noi, poporul Său cel nou ales, că prin rugăciunile tale fiind mântuiți, să lăudam bunătatea lui Dumnezeu cea nespusă și pe tine să te mărim în vecii vecilor. Amin!