Știri Agricole

Tăierea porcului 2020. Reguli ANSVA: testul trichinelozei, simptome, prevenire

Tăierea porcului 2020. Reguli ANSVA testul trichinelozei, simptome, prevenire
porc, ANSVA

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) a anunțat regulile de care crescătorii de porci trebuie să țină cont atunci când îi vor sacrifica. În anul 2020, pesta porcină africană a afectat majoritatea județelor țării, fiind, în prezent, sute de focare active la nivel național.

Astfel, procesul sacrificării tradiționale trebuie supus unui set de reguli atât în privința respectării normelor sanitar-veterinare, cât și a celor privind virusul COVID-19. Porcinele din gospodărie care urmează a fi sacrificate trebuie să fie crotaliate, adică identificate și înregistrate.

Diagnosticul trichinelozei

Crescătorii de porci trebuie să ofere o atenție sporită animalelor, în special înainte de sacrificare. Așadar, în cazul unor schimbări a stării de sănătate, semnalate de inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, etc, medicul veterniar trebuie solicitat de urgență. De asemenea, există câteva simptome care pot apărea după sacrificare, asemenea splinei mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavități, etc.

Așadar, animalul trebuie verificat de medicul veterinar atât în viu, cât și după sacrificare prin prezentarea cărnii în vederea efectuării testului de trichineloză.

Carnea care nu a fost supusă testul de trichineloză nu poate fi consumată, iar în cazul în care s-a semnalat infecția cu trichineloză, carnea va fi eliminată în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare. Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787, un număr gratuit care poate fi apelat în orice rețe de telefonie.

Trichineloza este o boală parazitară care poate fi transmisă de la animal la om, cauzată de parazitul numit Trichinella Spiralis. Animalele regăsite în preajma locuințelor umane, asemenea şobolaniilor, şoarecilor, carnivorelor domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii, reprezintă principalul rezervor şi vector al acestui parazit.

Trichineloza se transmite la om prin consumul de carne de porc, porc mistreț sau urs neexminată. Simptomele bolii sunt febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei „boala capetelor umflate”.

Măsuri de prevenire

În primul rând, este esențial examenul trichineloscopic. O altă măsură de prevenție foarte importantă este achiziţionarea cărnii de porc numai din abatoare, hale, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ştampila).

Achiziționați doar carne proaspătă din unităţile autorizate sanitar veterinar, însoţită de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unităţii de origine care atestă salubritatea şi calitatea acesteia.

În cazul în care carnea provine din gospodăriile mici, aceasta trebuie consumată doar după efectuarea examenului trichineloscopic, cu o probă de cca. 100 – 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali.

Examinarea porcilor mistreți se efectuează cu eşantioane cântărind cel puţin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.

În plus, carnea trebuie păstrată în cogelator, sau în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius, sau în mod tradiţional, sărată, afumată, sau prăjită şi conservată în recipiente cu untură.

Acțiuni care ajută la prevenirea contaminării porcilor

Deratizarea şi igienizarea adăposturilor, a altor spaţii din gospodărie şi vecinătăţi, urmată de strângerea şi distrugerea cadavrelor de rozătoare, acțiuni executate de persoane sau unități autorizate. Astfel, se reduc înmulţirea şi răspândirirea vectorilor care transmit boala.

Aplicarea corectă a condiţiilor de igienă și biosecuritate în adăposturile și în incinta din gospodăriile populaţiei, asemenea dezinfectării constante a locurilor menajere sunt, de asemenea, factori importanți.

Este important să nu consumați carnea până ce examenul pentru Trichinella Spiralis a ieșit negativ.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

You may also like

Comments are closed.