Trucuri și sfaturi

Tăierea pomilor fructiferi toamna. Cum se efectuează cele mai importante lucrări de îngrijire

Tăierea pomilor fructiferi toamna. Cum se efectuează cele mai importante lucrări de îngrijire
Tăierea pomilor fructiferi toamna. Cum se efectuează cele mai importante lucrări de îngrijire

Lucrările de tăiere ale pomilor fructiferi în perioada toamnei sunt esențiale pentru o livadă sănătoasă și productivă. Scopul tăierilor este multiplu: există tăieri de regenerare, tăieri de formare a coroanei sau tăieri de rodire.

Tăierile de regenerare și de formare a coroanei

Tăierile de regenerare

Tăierile de regenerare presupun eliminarea lăstarilor bătrâni care consumă din substanțele nutritive atât de importante pentru lăstarii tineri. Astfel, se aleg ramurile uscate sau afectate de boli.

De asemenea, în această perioadă, se identifică și pomii ale căror ramuri sunt aproape în majoritate uscate, fiind necesară tăierea completă a acestuia și înlocuirea cu unul tânăr.

Tăierile se efectuează de la vârf spre bază, având mereu grijă la ramurile mai groase care trebuie tăiate pe secțiuni. În timpul acestei operațiuni, se elimină maxim 1/3 din ramurile coroanei.

Pomii tăiați nu se tratează cu azot, ci cu o vopsea pe bază de ulei.

Tăierile de formare a coroanei

Coroana poate fi toaletată în mai multe forme. Printre cele mai cunoscute, regăsim:

  • fus subțire – formă conică, formată din trunchi și 3-4 ramuri de bază, folosită în special pentru meri și peri altoiți pe portaltoi de vigoare mică sau mijlocie
  • fus tufă – coroană formată din 14-16 ramuri de bază, în jurul trunchiului, direcționate oblic, folosită în special pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie
  • piramidă etajată – coroana cu 3 etaje cu o înălțime de 2.5 – 4.5 metri, folosită pentru culturile de măr, păr, cireș, prun, vișin și gutui de vigoare mare și mijlocie
  • palmetă etajată cu brațe oblice – se folosește la specii de păr, gutui, măr, prun, vișin și cais altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie
  • palmetă etajată cu brațe orizontale – se folosește la specii de gutiu, vișin, păr, măr și gutui altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie
  • Lepage – atunci când tulpina subțire se înclină pe direcția rândului atunci când ajunge la 1.5 – 2 metri, folosită pentru speciile de păr și măr de vigoare mică
  • gardul belgian – atunci când există două ramuri principale, dirijate pe direcția rândului, folosită pentru pomii de vigoare mică.

Tăierea pomilor fructiferi toamna. Cum se efectuează cele mai importante lucrări de îngrijire

Tăierile de rodire

Aceste lucrări au rolul de a nu supraîncărca pomul, eliminând mugurii neimportanți de pe rod, având ca rezultat de două ori mai puține ramuri pe rod decât cele vegetative.

Astfel de tăieri se efectuează atunci când nu există pericolul înghețului în acea perioadă. Toamna, se recomandă ca aceste tăieri să se facă în luna noiembrie.

Astfel, se elimină lăstarii lacomi și verticali care cresc în interiorul coroanei, lăstarii de prelungire a ramurilor, crengile uscate sau bolnave care apoi se adună cu grijă și se ard.

Crengile eliminate în totalitate vor fi tăiate astfel încât lama tăietoare a foarfecii să fie îndreptată înspre trunchiul pomului, iar cealaltă către ramura care urmează să fie tăiată.

Sfaturi practice pentru tăierea pomilor fructiferi

Prunul – se taie ramurile mijlocii și lungi în vârstă de peste doi ani. În plus, sunt necesare tăierile de rărire atunci când coroana este foarte stufoasă. Ramurile de rod scurte se pot tăia de-abia după patru ani.

Măr și păr – se elimină anual ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori, ramurile de doi sau mai mulți ani, ramificațiile depărtate de bază, ramificațiile uscate. Este important să păstrați pintenii, țepușele, smicelele, bursele, vetrele de rod tinere și nuielușele.

Cireș și vișin – se scurtează ramurile plete dezvoltate anual, prin tăieri unde apar ramificații laterale sau ramuri buchet cu muguri vegetativi în vârf și se păstrează ramurile buchet.

Cais – în cazul acestui pom fructifer se recomandă tăierile în verde, în luna iulie.

Sfaturi practice

Ramurile se taie din nodurile din care pornesc, oblic, deasupra mugurelui orientat spre exterior. Lucrările se efectuează cu ustensile și accesorii de grădină speciale, adică foarfecă, fierăstrău sau motofierăstrău, dezinfectate cu grijă. Tăierile nu se fac atunci când temperaturile sunt foarte scăzute.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.