Trucuri și sfaturi

Stropirea roșiilor cu drojdie. Metode de fertilizare naturală

Stropirea roșiilor cu drojdie. Metode de fertilizare naturală
drojdie, fertilizator natural

Drojdia este un grup de ciuperci unicelulare, folosite în scopul fermentării și a coacerii. De asemenea, drojdia poate fi folosită și ca îngrășământ natural, crescând nivelul activității microorganismelor din sol, activând prelucrarea substanțelor organice. Această acțiune rezultă în eliminarea fosforului și azotului, încurajând dezvoltarea rădăcinilor.

Soluția cu drojdie este foarte eficientă pentru fertilizarea roșiilor, fiind un îngrășământ natural. Fertilizatorii chimici au acțiune foarte bună, însă afectează cultura în timp.

Metoda fertilizării cu drojdie

Ciupercile unicelulare are drojdiei conțin substanțe benefice pentru plante: tiamina, vitaminele grupei B, auxine, citochinine. Astfel, folosirea soluției cu drojdie îmbunătățește calitatea solului, dezvoltând rădăcinile și masa foliară, sporind, în același timp, toleranța la temperaturile dăunătoare.

Soluția cu drojdie proaspătă – se adaugă unui litru de apă fără conținut de clor 50 de grame de drojdie și o lingură de zahăr. Soluția trebuie amestecată până când devine omogenă. Urmează să se adauge alți cinci litri de apă, iar apoi să se stropească roșiile cu această soluție imediat.

Soluția cu drojdie clasică – se adaugă la zece litri de apă fără conținut de clor 100 de grame de drojdie și zece linguri de zahăr. După trei zile în care a stat la cald, soluția se poate aplica direct pe frunze, diluție de 250 ml la 10 litri de apă, sau la rădăcină – diluție de 3 litri de soluție la 10 litri de apă.

Soluție cu drojdie uscată – unui litru de apă i se adaugă un grad de drojdie uscată și o linguriță de zahăr. Soluția trebuie să stea două zile înainte să fie folosită și apoi diluată în cinci litri de apă, urmând a fi folosită direct la rădăcină.

Recomandările specialiștilor

Roșiile nu se fertilizează în exces pentru a evita îmbătrânirea prematură a plantei. Soluția cu drojdie folosită în exces va consuma mult potasiu, motiv pentru care se recomandă pudrarea cu cenușă printre plante pentru a reface cantitatea de potasiu necesară.

Îngrășământul din drojdie va fi folosit foliar doar dimineața devreme, nu în timpul în care soarele este la puterea maximă, existând pericolul de a arde plantele. De asemenea, nici noaptea nu se recomandă stropirea roșiilor, din cauza faptului că frunzele nu trebuie să rămână ude pe timpul nopții.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.