Știri Agricole

Ștefan Stănuș a cucerit România cu povestea impresionantă de viață: cioban la stână cu 1000 de oi și student la 2 facultăți

Ștefan Stănuș a cucerit România cu povestea impresionantă de viață: cioban la stână cu 1000 de oi și student la 2 facultăți
Ștefan Stănuș a cucerit România cu povestea impresionantă de viață: cioban la stână cu 1000 de oi și student la 2 facultăți

Ștefan Stănuș este un tânăr de 25 de ani din satul Pianu de Sus, din județul Alba. Acesta a impresionat o țară întreagă prin povestea lui de viață, prin dăruirea și ambiția cu care și-a schimbat total viitorul. Tânărul este cioban la stâna familiei și student la 2 facultăți.

Tânărul a rămas corigent în gimnaziu și liceu

Deși, în perioada liceului, Ștefan nu a fost cel mai dedicat elev, pe ultima sută de metri a realizat că vrea să pornească pe alt drum în viață. I-a rugat pe părinți să-l ajute și a făcut meditații timp de șase luni pentru a se pregăti de examenul de BAC și pentru admiterea la facultate.

Fiind mereu îndemnat să-și termine studiile de sora lui mai mare care este profesoară, Ștefan a reușit să-și ducă planurile la bun sfârșit. În prezent, este anul 4 la silvicultură, în Brașov și primul an la marketing în Cluj. Tânărul cioban este dedicat muncii de la stână, ajutându-și părinții de fiecare dată când nu are cursuri, îndemnându-i să își dezvolte afacerea și în mediul online.

“Eu când eram la liceu, mai mult eram la oi, nu prea mergeam, aveam absențe, nu învățam, nu-mi plăcea să învăț. Aveam și corigențe. După ce am terminat liceul, am stat doi ani la oi și am văzut cum stă treba, că e foarte mult de muncă și nu mai găsești oameni de bază. Și dacă stai tot aici, nu poți să-ți promovezi afacerea. Și-am zis să mă duc la facultate”, declarat tânărul pentru emisiunea Asta-i Romania, de la KanalD.

Astfel, produsele pe bază de lactate pe care părinții lui le vindeau în piață în Aiud ajung și pe mâna altor cumpărători, fiind etichetate corespunzător și vândute și în mediul online, pe un site și o pagină de Facebook dedicată micilor producători din Alba.

Ștefan a ajuns repede în atenția oamenilor datorită spiritului întreprinzător și iubirii pentru agricultură. Acesta susține că a crescut toată viață printre oi, dorind să ducă mai departe afacerea familiei. Deși observă că ceilalți tineri de vârsta lui nu mai sunt interesați de agricultură, Ștefan susține cu tărie că schimbarea trebuie să vină de la noi.

Ștefan își dorește să pună accent pe modernizare

Pandemia i-a acordat timp lui Ștefan și, în timp ce face cursurile online, își ajută și părinții cu munca de la stână. Se pregătește pentru lucrarea de licență la care lucrează cu mult sârg, un proiect bazat pe sponsorizări, prin care oamenii din mediul urban care reciclează materialele plastice să aibă acces la copaci pe care să îi planteze în oraș.

“Avem nevoie de cât mai multă tehnologie pentru a ușura munca. E greu, nici nu merită, la un moment dat, dacă stai să te gândești, să muncești atât. E sănătatea ta în joc și atunci trebuie să modernizăm, să ne ușurăm munca”, a comunicat Ștefan pentru sursa citată.

Deși de-abia a început cea de-a doua facultate, la Cluj, tânărul își dorește să se mute înapoi, în satul în care a crescut. Acesta susține că nu își poate imagina să locuiască toată viața la oraș, deși știe că e multă muncă, în special la stână și de-aia tinerii nu mai ales să se facă ciobani.

“Nu-mi place la oraș, m-am învățat la țară. În oraș nu pot să mă duc în pădure când vreau eu, pe deal. La oraș ar cam trebui să stai la bloc, nu la casă, stai între patru pereți, nu poți să ieși în grădină, în curte…”, declară tânărul în cadrul emisiunii Asta-i România.

Alegerea de a urma și a doua facultate a venit din dorința de a învăța cum să conducă o afacere de succes. Ștefan susține: “Degeaba avem produse bune dacă nu știm să le promovăm”.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *