În Uniunea Europeană, denumirile pentru produse lactate, cum ar fi „lapte” și „brânză”, sunt protejate prin lege de mai mulți ani. În schimb, nu există reguli clare pentru denumirile produselor din carne. Acum, mai multe țări cer ca și aceste denumiri să fie protejate, mai ales în contextul în care tot mai multe produse vegetale sunt promovate ca alternative la carne.
O grupare de țări membre din UE va încerca din nou să convingă Comisia Europeană să interzică folosirea denumirilor tradiționale de carne (cum ar fi „cârnat” sau „burger”) pentru produsele pe bază de plante care sunt prezentate ca alternative la carne.
Aceste produse vegetale sunt adesea etichetate folosind nume precum cele pentru carne, ouă, miere sau pește, deși nu conțin ingrediente de origine animală. Este important ca aceste produse care imită alimentele de origine animală să nu inducă în eroare consumatorii prin felul în care sunt etichetate. Este o cerere mai veche din partea celor care lucrează în industria zootehnică (adică în creșterea animalelor).
Cel puțin nouă țări membre vor readuce acest subiect în discuție săptămâna viitoare, în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit, care va avea loc la Luxemburg. Țările membre care conduc acest demers sunt Cehia, Austria, Ungaria, Italia și Slovacia, iar ele sunt susținute și de Franța, Spania, România și Luxemburg.
Cehia, care conduce acest demers, s-a gândit recent să înăsprească legea pentru a interzice folosirea denumirilor precum „cârnați” sau „chiftele” pe produsele pe bază de plante. Totuși, ministrul agriculturii, Marek Výborný, a decis până la urmă să renunțe la această idee.
Presiuni pentru reguli mai clare privind denumirile alimentelor în UE
Săptămâna trecută, organizațiile „Farm Europe” și „Eat Europe” le-au trimis o scrisoare comisarilor europeni Olivér Várhelyi și Christophe Hansen, în cadrul campaniei lor numite „Cuvintele contează”.
Săptămâna viitoare, un grup de țări membre va cere Comisiei Europene să vină cu o propunere oficială legată de schimbarea regulilor privind denumirile produselor alimentare, ca parte a unei reforme mai mari pentru Politica Agricolă Comună, care va fi prezentată în luna iulie.
Totuși, unii europarlamentari vor ca schimbările să se facă mai repede. De exemplu, eurodeputata franceză Céline Imart a propus o modificare care să introducă o definiție clară pentru „produsele din carne”. Ea spune că acest lucru ar ajuta fermierii să aibă o poziție mai puternică în negocieri.
Aceasta a explicat că produsele lactate au deja protecție legală și se întreabă de ce carnea nu are același tratament. Ea a acuzat unele ONG-uri că încearcă să schimbe modul în care oamenii văd mâncarea, urmărind scopuri ideologice. Ea a mai spus că denumirile specifice produselor din carne sunt folosite abuziv prea des și că este nevoie de reguli mai clare, mai ales că în curând ar putea apărea carne sintetică pe piață.
Un document care urmează să fie discutat la Consiliul UE avertizează că, dacă UE nu acționează la nivel general, fiecare țară ar putea adopta propriile reguli pentru denumirile produselor din carne, ceea ce ar duce la un haos legislativ în toată UE.