Sarea amară, cunoscută și sub denumirile de sulfat de magneziu hidratat, fiind obținută prin evaporarea apei minerale, sau cu denumirea de sarea Epsom, provenind din Epsom, Surrey, Marea Britanie, este, de fapt, un combus mineral pur de magneziu și sulfat.
Tocmai de aceea, sarea amară poate fi de mare folos în grădină atunci când este utilizată ca îngrășământ natural. Magneziul este foarte important pentru plante, ajutându-le să asimileze nutrienți ca azotul sau fosforul și să producă mai multe flori și fructe, iar sarea amară face fix acest lucru. În plus, ajută plantele să producă mai multă clorofilă.
Cum se folosește sarea amară
Sulfatul de magneziu este folositor atunci când există, bineînțeles, o carență de magneziu. Carența de magneziu poate apărea atunci când a plouat foarte mult, sau atunci când există un dezechilibru între cantitatea de potasiu și cea de azot.
Una dintre cele mai importante situații în care ar fi indicat să se folosească sarea amară este la momentul transplantării. Planta nu va mai suferi un șoc atât de mare, primind nutrienții de care are nevoie. Sarea amară se poate folosi atât în grădină, cât și pentru plantele din ghivece. Se pune o lingură în groapa în care urmează să se așeze planta.
De asemenea, sarea amară se mai poate folosi și atunci când punem semințe la germinat. Aceasta va încuraja dezvoltarea rapidă a rădăcinilor, având ca rezultat o plantă sănătoasă și viguroasă.
Plantele cu deficiență de magneziu vor avea frunzele galbene
Plantele dau semne atunci când au deficiențe de magneziu. Unul dintre aceste semne este îngălbenirea frunzelor. Sarea amară hrănește planta cu magneziu, așa că este tratamentul natural perfect.
Aceasta se mai poate folosi și pentru tomate, ajutând la dezvoltarea acestora și îndulcindu-le gustul. În plus, datorită nutrienților hrănitori, roșiile vor fi mai puternice și vor rezista mai bine în fața bolilor și dăunătorilor.
Trandafirii sunt alte plante care beneficiează de pe urma tratamentului cu sare amară: vor face mai multe flori și vor produce mai multă clorofilă.
Sarea amară se poate pune în groapa în care urmează să se planteze sau transplanteze produsul. De asemenea, se poate face un amestec, folosind 2 linguri de sare amară în 4 litri de apă. Soluția aceasta se poate pulveriza pe frunzele plantei.