Agromedia

Sărbătoare 4 iulie 2024

SĂRBĂTOARE 20 ianuarie - Un mare sfânt este pomenit astăzi: zi cu cruce neagră în calendarul ortodox
SĂRBĂTOARE 20 ianuarie - Un mare sfânt este pomenit astăzi: zi cu cruce neagră în calendarul ortodox

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în Damasc, în jurul anului 660. Conform crestinortodox.ro, există informaţii care arată că acesta nu a vorbit până la 7 ani când, într-o duminică, după ce a primit Sfânta Împărtăşanie, a început să vorbească cu o abilitate nemaintâlnită. La 15 ani merge la Ierusalim unde devine călugăr la Biserica Sfântului Mormânt. După numai câţiva ani devine secretar al patriarhului de Ierusalim.

În 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, îl trimite la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Şaselea Sinod Ecumenic, împotriva monotelismului. În timpul în care a stat în capitala Imperiului, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon şi a slujit pe lângă un orfelinat şi un azil de bătrâni. 

Sfântul Andrei Criteanul nu trebuie confundat cu Sfântul Andrei cel din Creta sau “Calivitul”, prăznuit pe 17 octombrie, care a dobândit moarte martirică în 766.

Andrei Criteanul este cunoscut ca unul dintre cei mai de seamă şi mai prolifici creatori de canoane şi imne, deosebite prin frumuseţea formei şi profunzimea gândirii. El a compus Canonul cel Mare (Canonul de pocăinţă) din Triod, canon format din 250 de tropare. Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citeşte de două ori în Postul Mare, astfel: unele părţi, la Pavecernita Mare din primele patru zile ale Postului, şi, în întregime, în a cincea săptămână, în cadrul slujbei Utreniei.

Rugăciune către Sfântul Andrei Criteanul, care se rosteşte la vreme de mare necaz, pentru ajutor imediat

Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale.

Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia