La modul general, un fungicid este un produs natural sau chimic utilizat pentru a elimina ciupercile parazite care atacă plantele și pentru a combate bolile fungice pe care le provoacă. Produsele comercializate sub denumirea de „fungicide” sunt, de fapt, pesticide care odată aplicate nu permit creșterea ciupercilor și a sporilor acestora sau, dacă plantele sunt afectate deja, elimină ciupercile. Prin urmare, fungicidele au efect asupra ciupercilor care afectează plantele, inclusiv mucegaiuri, rugini și molecule.
Tipuri de fungicide profesionale
În funcție de compoziția lor, fungicidele pentru plante pot fi împărțite în două categorii diferite:
Fungicide organice
Fungicidele organice sunt obținute din elemente naturale, de obicei mai puțin dăunătoare pentru plante, deși eficiența lor este ceva mai lentă. Deși s-ar putea crede că un fungicid organic este același lucru cu un fungicid ecologic, nu este așa. Fungicidele organice sunt cele care au fost aprobate pentru a fi utilizate pe culturile organice, adică pe cele cu emisii scăzute sau chiar inexistente de noxe în mediul înconjurător. Acest lucru înseamnă că dacă un fungicid a fost etichetat ca fiind organic nu înseamnă că este un produs natural sau că nu este 100% natural.
Fungicide chimice
Fungicidele chimice sunt fabricate în principal din elemente anorganice. Eficiența lor este, de obicei, mai rapidă decât cea a fungicidelor organice sau naturale, deși o utilizare excesivă sau necorespunzătoare poate ajunge să afecteze grav cultura.
Grupe de fungicide
Pe piața de profil se comercializează o gamă variată de fungicide profesionale, care sunt încadrate în două grupe:
Fungicidele de contact
Fungicidele de contact sunt utilizate pentru protecția preventivă a plantelor, fiind folosite pentru a proteja plantele înainte ca acestea să fie contaminate. Substanța penetrează sporii, intră în contact cu seva, dar nu se răspândește. Fungicidele din această grupă se pot aplica în cazul tuturor ciupercilor datorită mecanismului lor. Acțiunea preventivă protejează frunzele și previne producțiile nedorite, iar aplicarea repetată este necesară pentru a face plantele rezistente. În practicile fitosanitare, fungicidele de contact sunt importante atât în agricultura ecologică, cât și în cea convențională.
Fungicidele sistemice
Fungicidele sistemice acționează asupra căilor metabolice care sunt esențiale pentru organismele vii. Diferă de fungicidele de contact prin faptul că sunt absorbite de țesutul plantelor. Acest lucru înseamnă că vor fi eficiente timp de mai multe săptămâni, spre deosebire de fungicidele de contact, care pot fi spălate de ploaie. La fel ca fungicidele de contact, fungicidele sistemice vizează funcții celulare care nu sunt specifice ciupercilor.
Cum se utilizează fungicidele?
La nivel mondial, ciupercile reprezintă o cauză majoră a pierderilor de recolte. Bolile plantelor sunt gestionate în mod corespunzător prin integrarea unei serii de practici de control, inclusiv: rotația culturilor, selecția de soiuri tolerante sau rezistente, momentul plantării, igienizarea și aplicarea de fungicide.
Fungicidele sunt utilizate pentru a proteja culturile de ciupercile dăunătoare care se dezvoltă în urma sau în timpul perioadelor cu temperaturi blânde sau chiar fierbinți combinate cu precipitații abundente. Utilizarea acestor produse limitează pierderile de recoltă și dezvoltarea toxinelor naturale care pot fi produse de ciupercile dăunătoare și care sunt periculoase pentru oameni.
Fungicidele sunt utilizate ca produs formulat, constând dintr-un ingredient activ plus ingrediente inerte care îmbunătățesc acțiunea produsului. Se amestecă de obicei cu apă, apoi se aplică prin pulverizare. Echipamentul de aplicare variază de la recipiente mici până la echipamente mari de pulverizare atașate la tractoare, mașini autopropulsate etc.
Acoperirea tuturor părților plantei susceptibile la boală este esențială, deoarece foarte puține fungicide se pot deplasa în mod adecvat prin plantă. Prin urmare, este extrem de important ca agricultorul să dispună de echipamente bine întreținute, cu o calibrare adecvată, și astfel să urmărească să obțină acoperirea de care are nevoie.