Știri Agricole

Producția de porumb și grâu este compromisă până la 60%

Producția de porumb și grâu este compromisă până la 60%
Producția de porumb și grâu este compromisă până la 60%

Agricultorii sunt la limita puterilor. România se împarte în două mari zone în această perioadă. Precipitațiile din sudul și estul țării sunt semnificativ mai mari, iar ANM spune că iunie a fost cea mai ploioasă lună din 1987 până acum.

Agricultura din România se împarte în două

Dacă în sud-estul țării plouă aproape continuu de mai bine de lună, în vestul țării precipitațiile au fost rare și insuficiente pentru dezvoltarea culturilor de grău și porumb.

Culturile de porumb și grâu din sudul țării sunt inundate
Culturile de porumb și grâu din sudul țării sunt inundate

Contactat de agromedia.ro, un agricultor din vestul țării susține că dacă în următoarea săptămână nu vor fi precipitații însemnate, cultura de porumb este compromisă.

Asta va duce prețuri mai mari la produsele care se fac din aceasta cultură. Grăul nu este nici el într-o situație bună, tot din cauza precipitațiilor scăzute.

Plouă în sudul României, dar prea mult

Sudul României este de mai bine de 45 de zile lovit de precipitații violente, ploaie în rafale, vânt puternic și zona lovită de zeci de coduri portocalii și coduri galbene de vreme rea.

Din păcate și aici sunt probleme, culturile se îneacă, atât cele de grău, cât și cele de porumb care sunt inundate.

Paguba ploilor în exces va duce tot la pierderi majore pentru agricultori care este estimată la 40%, asta dacă precipitațiile se opresc și redevin la normal.

Ministerul Agriculturii începe un program de despăguri

Ministerul Agriculturii spune că va concepe un program de despăgubiri pentru agricultori afectați de lipsa precipitațiilor, dar și pentru cei care au fost loviți de inundații și precipitații excesive.

Anul trecut despăgubirile au fost per agricultor de 100 de lei, unii au și refuzat să primească ajutorul, considerândul o bătaie de joc la adresa agricultorilor care au muncit un întreg sezon.

Când apare planul de despăgubiri? Reprezentații Ministerului Agriculturii promite că cel târziu în august vor aparea planurile.

Adrian Ioan
Adrian Ioan are o experienta de peste 10 ani in presa online, lucrand in prezent ca editor la publicatia huff.ro. A realizat stiri in regim breaking news, materiale exclusive si interviuri, fiind colaborator Agromedia de la infiintarea proiectului.

You may also like

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *