Agricultorii sunt la limita puterilor. România se împarte în două mari zone în această perioadă. Precipitațiile din sudul și estul țării sunt semnificativ mai mari, iar ANM spune că iunie a fost cea mai ploioasă lună din 1987 până acum.
Agricultura din România se împarte în două
Dacă în sud-estul țării plouă aproape continuu de mai bine de lună, în vestul țării precipitațiile au fost rare și insuficiente pentru dezvoltarea culturilor de grău și porumb.
Contactat de agromedia.ro, un agricultor din vestul țării susține că dacă în următoarea săptămână nu vor fi precipitații însemnate, cultura de porumb este compromisă.
Asta va duce prețuri mai mari la produsele care se fac din aceasta cultură. Grăul nu este nici el într-o situație bună, tot din cauza precipitațiilor scăzute.
Plouă în sudul României, dar prea mult
Sudul României este de mai bine de 45 de zile lovit de precipitații violente, ploaie în rafale, vânt puternic și zona lovită de zeci de coduri portocalii și coduri galbene de vreme rea.
Din păcate și aici sunt probleme, culturile se îneacă, atât cele de grău, cât și cele de porumb care sunt inundate.
Paguba ploilor în exces va duce tot la pierderi majore pentru agricultori care este estimată la 40%, asta dacă precipitațiile se opresc și redevin la normal.
Ministerul Agriculturii începe un program de despăguri
Ministerul Agriculturii spune că va concepe un program de despăgubiri pentru agricultori afectați de lipsa precipitațiilor, dar și pentru cei care au fost loviți de inundații și precipitații excesive.
Anul trecut despăgubirile au fost per agricultor de 100 de lei, unii au și refuzat să primească ajutorul, considerândul o bătaie de joc la adresa agricultorilor care au muncit un întreg sezon.
Când apare planul de despăgubiri? Reprezentații Ministerului Agriculturii promite că cel târziu în august vor aparea planurile.