Descoperă

Preşedintele Iohannis a promulgat legea. Toți românii trebuie să afle

Schimbări semnificative în protecția animalelor! Klaus Iohannis a promulgat o lege ce privind câinii din adăposturi

Legea esențială pentru gestionarea câinilor fără stăpân a fost promulgată de către Președintele Klaus Iohannis, modificând Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 155/2001. Această inițiativă legislativă aduce modificări semnificative în ceea ce privește protecția animalelor și impune noi obligații autorităților locale.

În conformitate cu noile dispoziții, consiliile județene și locale, inclusiv Consiliul General al Municipiului București, sunt obligate să dezvolte și să extindă adăposturile destinate câinilor fără stăpân, alocând resurse financiare din propriile lor fonduri. Această obligație evidențiază necesitatea unui mai mare angajament din partea autorităților locale în abordarea acestei probleme.

Totodată, se permite delegarea sau concesionarea serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân către entități juridice sau asociații/fundații cu expertiză în domeniul protecției animalelor.

Legea proaspăt promulgată acordă o atenție deosebită reducerii populației de câini fără stăpân. Autoritățile locale au posibilitatea să subvenționeze cheltuielile pentru sterilizarea, identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, cu accent special pe cei din rase comune sau metiși.

În plus, acțiunile de sterilizare pot fi încredințate asociațiilor sau fundațiilor din domeniul protecției animalelor, garantând astfel furnizarea serviciilor medicale-veterinare necesare.

Capturarea câinilor fără stăpân se va realiza prin mijloace umane, inclusiv utilizarea de crose speciale sau plase, alături de cuști-capcană. Personalul implicat în aceste activități trebuie să fie instruit corespunzător.

De asemenea, legea stabilește că vaccinarea antirabică a câinilor trebuie să se conformeze normelor Uniunii Europene, aspect de o importanță crucială pentru sănătatea publică și prevenirea răspândirii bolilor.

Într-un episod anterior, președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională cu privire la această lege, iar instanța a acceptat obiecția prezentată, constatând că anumite prevederi sunt neconstituționale. După decizia Curții Constituționale, Parlamentul a supus legea unui proces de reexaminare, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Toate consiliile județene, inclusiv Municipiul București, vor trebui să amenajeze servicii pentru gestionarea câinilor fără stăpân, acolo unde nu există. Consiliile vor putea subvenționa direct către asociații specializate bani din bugetul local pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

„Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată şi concesiune, în condiţiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii”, mai prevede actul normativ, scrie Agerpres.

Câinii din adăposturi vor fi tratați de medici veterinari și vaccinați antirabic „Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene pot încredinţa şi subvenţiona din bugetul local realizarea acţiunilor de sterilizare, respectiv, după caz, de identificare şi de înregistrare a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, cu obligaţia asigurării de către acestea a serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii”, prevede legea.

Totodată, „vaccinarea antirabică a câinilor se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/689 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele privind supravegherea, programele de eradicare şi statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate şi emergente”. Creșterea și vânzarea câinilor în România. Care sunt rasele considerate periculoase și ce obligații au deținătorii Hingherii, instruiți și angajați Hingherii vor fi instruiți pentru capturarea câinilor și vor fi angajați la direcția înființată de Consiliul Județean.

„Personalul angajat al operatorului serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân poate captura câinii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea câinilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capăt o buclă care poate să gliseze sau care se poate strânge în jurul gâtului câinelui, pentru a permite persoanei calificate să ţină câinele la distanţă şi să îl poată manipula. Bucla trebuie fixată la lărgimea dorită, pentru a evita strangularea câinelui, mecanismul de declanşare rapidă fiind utilizat pentru eliberarea câinelui în caz de urgenţă sau atunci când este pus într-o cuşcă. De asemenea, câinii mai pot fi capturaţi cu ajutorul cuştilor-capcană, în care se introduce mâncare şi care sunt dotate cu uşi mobile care cad după intrarea câinelui în cuşcă, aflate pe sol şi apoi încărcate în autovehicul, precum şi cu arma de captură, cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinare”, prevede legea. Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat această lege la Curtea Constituţională, care a admis obiecţia formulată şi a constatat că anumite prevederi sunt neconstituţionale. Parlamentul a reexaminat legea după decizia CCR, mai precizează Agerpres.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă